Hlavní obsah

Regeneron bude v nemocnicích od pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Česka dorazil další experimentální lék Regn-CoV2 od firmy Regeneron. Od těžkého průběhu a hospitalizace má ochránit zejména rizikové pacienty, jako jsou lidé s onkologickým onemocněním nebo po transplantaci. První čtyři tisíce balení jsou od pátku v pražském skladu, odkud se začátkem týdne rozvezou zdravotníkům.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Regeneron Pharmaceuticals v Tarrytownu

Článek

Jako první lék převezmou fakultní nemocnice v Brně a pražském Motole. „Požadavky na alokaci a rozvoz prvních dávek jsme již obdrželi od koordinující lékárny FN Motol, seznam z FN Brno očekáváme. Distribuce by se měla spustit hned na začátku příštího týdne,“ řekl Právu Jiří Pešina, mluvčí distribuční společnosti Roche.

Společnost bude lék rozvážet i do dalších nemocnic, některé se už o lék přihlásily, chtějí ho do zásob. Při vytipování pacienta tak nemusí čekat na dodání. Lék se totiž musí nasadit do sedmi dnů od příznaků a nejvýš tři dny od pozitivního testu. Pacient nemůže být ve vážném stavu, musí být starší 12 let a vážit alespoň 40 kilogramů. Za rizikové se považují například lidé po transplantaci orgánů, onkologičtí pacienti, osoby s chronickou obstrukční chorobou nebo plicní hypertenzí.

Obdobná kritéria platí i pro lék Bamlanivimab od Eli Lilly. Česko objednalo tři tisíce balení. První dávky dorazily už koncem února do Thomayerovy nemocnice, kde ho dosud nasadili víc než šedesáti pacientům. Do dalších zařízení se zatím rozvezlo přes 770 balení. Od Regeneronu je objednáno 12 tisíc dávek.

Na infuzi do stacionáře

K pacientům se bamlanivimab zatím dostal spíše ve větších nemocnicích, v těch menších jde o jednotky případů. Problém je podle nemocnic dvojí: dozvědět se o pacientovi včas a omezený seznam těch, pro které je lék vhodný. S tím prvním by měli pomoci praktičtí lékaři. Pokud nakažený splňuje kritéria, může ho praktik po dohodě poslat do nemocnice na infuzi. Musí mu ale příznaky oznámit včas.

Havlíček: Stav se lepší, ale rozvolnit ještě nelze

Domácí

Systém se teprve rozbíhá, v některých regionech praktici stále čekají na finální pokyny. Vznikají také infuzní centra. Ve středu otevřela stacionář brněnská nemocnice u svaté Anny.

„Stacionář je primárně určen pacientům s nemocí covid-19 v časném stadiu, kteří splňují kritéria pro podání protilátkových léků – Bamlanivimabu a Regeneronu,“ řekl primář I. interní kardioangiologické kliniky Michal Rezek.

„Pacient lék dostane přímo ve stacionáři v infuzi, po vykapání infuze bude ještě hodinu pod dohledem zdravotníků,“ doplnil. Lidé podle něj nepotřebují žádanku od lékaře, je ale nutné svůj stav předem zkonzultovat a objednat se. Prokázat se musí i pozitivním testem na covid.

Ministerstvo povolilo používání léku na covid od firmy Regeneron

Domácí

Jiný přístup zvolila síť nemocnic na Karlovarsku. Pacienty může do stacionáře odeslat pouze praktický lékař. „Karlovarská krajská nemocnice zřídila pro podávání tohoto přípravku samostatný stacionář. Důležité je, aby pacient, který je praktickým lékařem indikován k podání bamlanivimabu a předem objednán k jeho podání, zamířil z domova pouze přímo do stacionáře a nepohyboval se na veřejnosti,“ řekl mluvčí KKN Vladislav Podracký.

Další protilátky na dohled

Evropská léková agentura (EMA) doporučila výzkum účinků u dalšího léku na bázi monoklonálních protilátek s podobně krkolomným názvem – Regdanvimab. Preparát jihokorejské firmy Celltrion by podle prvních výsledků mohl snížit počet pacientů s covidem-19, kteří potřebují hospitalizaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám