Hlavní obsah

Německo prodlužuje kontroly na hranicích s ČR, kde přibylo 16 642 nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německo se rozhodlo prodloužit kontroly na hranicích s ČR a Tyrolskem až do 17. března. V Česku přibylo v úterý dalších 16 642 případů nákazy koronavirem. Reprodukční číslo mírně kleslo na 1,09, vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví. V Brazílii zaznamenali rekordní počet obětí covidu-19 za den. Dění okolo pandemie sledujeme i ve středu on-line.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Firemní testování na koronavirus absolvovali 2. února 2021 v Želevčicích na Kladensku zaměstnanci společnosti Linet, která vyrábí zdravotnická lůžka.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

17:50 Španělské pečovatelské domy zaznamenaly mezi lednem a únorem 95procentní pokles potvrzených případů koronaviru, vyplývá z dat španělské vlády. Výrazné zpomalení nákazy přitom nastalo ve stejnou dobu, kdy se v těchto zařízeních začala podávat druhá dávka vakcíny proti covidu-19.

14:02 - V hlavním městě Praha už zbývá jen okolo 5 procent volných lůžek na jednotkách intenzivní péče. Na Facebooku o tom ve společném prohlášení koalice a opozice informoval pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Některé předpovědi říkají, že může dojít v následujících dnech až ke zdvojnásobení nových případů i při zachování současných opatření,” varoval.

13:19 - Německo prodlouží stálé kontroly na hranicích s Českou republikou a  Tyrolskem do 17. března. Podle agentury DPA to na neveřejném zasedání výboru pro vnitřní záležitosti Spolkového sněmu oznámil náměstek německého ministra vnitra Stephan Mayer. Dosud byly kontroly výrazného omezení cestování naplánované do dneška.

Němečtí policisté na hranicích dohlížejí na dodržování karanténních opatření, která Německo uvalilo na země považované za oblasti s výskytem nebezpečných mutací koronaviru. Na něm je od 14. února také Česko, velká část Tyrolska a Slovensko. Všichni s výjimkou přeshraničních pracovníků a řidičů kamionů musí po příjezdu do karantény.

11:34 - Na Slovensku zaznamenali 3357 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s ním 101 úmrtí. V nemocnicích je 3814 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 320 na JIP a 364 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 314 359 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 7489 lidí. První dávkou bylo očkováno 315 557 a druhou 142 551 osob.

11:05 - Keňa obdržela více než milion dávek vakcíny proti covidu-19. Jde o látku od výrobce AstraZeneca a dodána byla v rámci programu Světové zdravotnické organizace (WHO) COVAX. Další vakcíny prostřednictvím COVAX by dnes měla obdržet také Rwanda. Informovala o tom agentura Reuters. „Získali jsme kulomety, bazuky a tanky na boj ve válce proti covidu-19," řekl novinářům keňský ministr zdravotnictví Mutahi Kagwe. Hovořil na letišti v Nairobi poté, co tam přistálo letadlo s vakcínami. Nejprve země hodlá naočkovat zhruba 400 000 zdravotníků. Očkování by mělo začít později tento týden.

11:01 -  V Polsku za uplynulý den přibylo 15 698 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, oznámil v rozhlasu náměstek ministra zdravotnictví Waldemar Kraska s tím, že počet nových případů se oproti předchozímu dni téměř zdvojnásobil. O den dříve ministerstvo hlásilo 7937 nových případů. O týden dříve bylo nově nakažených o 3500 méně. Počet nově odhalených případů je nejvyšší od konce loňského listopadu, kdy zdravotnictví hlásilo více než 17 000 infikovaných. Kraska kromě přírůstku infikovaných označil za znepokojivou také skutečnost, že v nemocnicích přibývá pacientů s nemocí covid-19 i pacientů napojených na ventilaci.

V zemi s 38 miliony obyvatel se od počátku pandemie nakazilo více než 1,7 milionu lidí, z nichž přes 44 000 zemřelo. Za den stoupl počet obětí o 309.

10:59 - Dánsko i Rakousko chtějí mít továrny na výrobu vakcín proti covidu-19 přímo na svém území. Rakousko už podle deníku Financial Times (FT) místo pro provoz výrobu našlo. Obě unijní země chtějí na vývoji a výrobě vakcín spolupracovat s Izraelem a šéfové vlád těchto tří zemí o tom budou jednat ve čtvrtek v Izraeli.

Podle FT už Rakousko, Dánsko a Izrael zahájily jednání s velkými výrobci vakcín, firmami Pfizer a Moderna s souvislosti s budováním vlastních výrobních kapacit.  Dánská premiérka Mette Frederiksenová, rakouský kancléř Sebastian Kurz a izraelský premiér Benjamin Netanjahu mají ve čtvrtek v Izraeli jednat o spolupráci při výzkumu a výrobě očkovacích látek.

10:55 Kuba zahájila poslední fázi testování svých dvou vakcín proti covidu-19. V případě úspěchu jich chce ostrovní stát vyrobit do konce roku až 100 milionů, napsal  deník Financial Times. Masová výroba preparátů, která bude určena ve velké míře na vývoz, je však omezena limity kubánské ekonomiky a americkými sankcemi.

Do třetí a konečné fáze testů se má podle kubánských úřadů zapojit až 150 000 lidí na ostrově i ve spřátelených zemích, jako jsou Venezuela či Írán. Do třetí fáze se dostaly dvě ze čtyř vakcín, které tamní farmaceutický komplex BioCubaFarma vyvíjí.

9:23 - V Maďarsku zaznamenali 4211 nových potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s ním zemřelo 136 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 439 900 lidí a zemřelo 15 324 osob. V desetimilionové zemi už bylo očkováno 758 037 osob, z nichž 253 368 dostalo i druhou dávku.

8:20 - Hospitalizováno s covidem-19 je 8162 osob, což je rekord. Z toho 1661 pacientů je ve vážném stavu. V souvislosti s covidem-19 eviduje ministerstvo zdravotnictví 20 941 úmrtí. Počet aktivních případů narostl na 154 580.

Pardubický kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob. Lůžka na JIP docházejí v celé zemi

Domácí

7:51 - V úterý přibylo v Česku 16 642 případů covidu, což je čtvrtý nejvyšší počet za dobu epidemie. Oproti minulému úterý laboratoře odhalily o 800 nákaz víc. Dosavadní rekord je z 6. ledna a je zhruba o tisícovku vyšší.

7:30 - Z 1,12 na 1,09 pokleslo reprodukční číslo udávající počet lidí, které může infikovat jeden nakažený. Počet nakažených v populaci klesá, pokud je číslo R menší než jedna. 

7:28 - Index rizika protiepidemického systému (PES) ve středu klesl z úterních 79 na 76 bodů. To stále znamená pátý, tedy nejvyšší stupeň pohotovosti. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Podle rizikového skóre PES se původně měla určovat opatření v zemi, už delší dobu je ale irelevantní.

6:33 - V Německu se dnes bude rozhodovat o tom, zda v zemi bude pokračovat karanténa, která zatím platí do 7. března, a o postupu při uvolňování přísných protiepidemických pravidel. Očekává se, že německá karanténa se pravděpodobně prodlouží do 28. března. Zároveň podle německých médií plánuje Merkelová pozvolné uvolňování pravidel, kdy by se mohlo scházet až pět lidí ze dvou různých domácností. V závislosti na epidemické situaci návrh počítá i s dalším rozvolňováním, kdy by do obchodů mohlo více zákazníků. Otevřít by se mohly i galerie, muzea nebo zoologické zahrady.

6:31 - Na Slovensku se ode dneška zpřísní zákaz vycházení. Domovy nebudou smět lidé opouštět mezi 20:00 a 01:00, výjimkou zůstane například cesta do práce a z práce a k lékaři. Slovenská vláda tvrdší pravidla nastavila mimo jiné i kvůli zhoršující se situaci v nemocnicích, které nyní hlásí rekordní počet hospitalizovaných s covidem-19. V úterý bylo v nemocnicích přes 4000 nakažených lidí, na začátku týdne bylo volných už jen 36 lůžek pro pacienty s covidem-19 v nejvážnějším stavu.

6:10 - Firmy nad 250 zaměstnanců musejí dnes začít s jejich testováním, zaměstnanci mají povinnost se mu podrobit. Testy musejí mít velké podniky u všech pracovníků hotové do 12. března. Vláda přednostně doporučuje antigenní testování provedené závodním nebo externím lékařem, případně mobilními zdravotními týmy. V takovém případě je testování plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Povolené je také samotestování prostřednictvím schválených testů. V tomto případě stát přispívá přes úlevy na zdravotním pojištění 60 korun na test. Povinné testování u zaměstnanců je vyžadováno jednou týdně.

Přehledně o testování ve firmách: kdo, čím, jak často

Koronavirus

6:05 - V Německu přibylo za den 9 109 potvrzených případů nákazy koronavirem, celkem je jich už 2 460 030, uvedl institut Roberta Kocha. Zemřelo dalších 418 nakažených, obětí je už 70 881.

6:01 - Guvernér Texasu Greg Abbott zrušil povinnost nosit roušky a oznámil, že nastal čas vše otevřít, i když je očkováno jen sedm procent lidí, Omezení mají přestat platit od příštího týdne.

5:55 - V Brazílii přibyl za den rekordní počet 1641 obětí z řad nakažených koronavirem. Dosud nejvíce lidí za den – 1595 – zemřelo na konci července. V zemi evidují přes 257 000 mrtvých. Během úterý přibylo 59 925 nově potvrzených případů nákazy. V zemi se nakazilo 10,6 milionu lidí.

5:52 - V Pardubickém kraji vyhlásili v úterý kvůli kritické situaci v nemocnicích stav hromadného postižení osob, řekla ČTK mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová. Podle ní leží nyní v nemocnicích v kraji 501 pacientů s covidem, z nichž 69 vyžaduje intenzivní péči. „Naše nemocnice vyčerpaly již veškeré kapacity jak své vlastní lůžkové péče, tak i takzvaných reprofilizovaných lůžek,” řekl v České televizi hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

V regionu už nejsou pro pacienty s covidem-19 volná žádná lůžka intenzivní péče a někteří pacienti leží na přistýlkách. Vyhlášení tohoto stavu znamená, že zdravotníci se nemohou věnovat stejně každému pacientovi, ale musí stanovit priority ošetřování. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je vyhlášení stavu na místě a odpovídá situaci. Je ale nutné, aby nemocnice nadále přijaly každého pacienta vyžadujícího ošetření. Další kraje se k podobnému kroku zatím nechystají.

5:48 - Kvůli karanténám vyhlášeným v souvislosti s pandemií nechodilo skoro rok do školy 168 milionů dětí, uvedl UNICEF. Celkem 214 milionů dětí přišlo o tři čtvrtiny výuky ve školách.

Reklama

Výběr článků

Načítám