Hlavní obsah

Naostro startuje koalice i nová Sněmovna. Okamurové nabídnou „bonbonek pro fotografy“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí se poprvé sejdou poslanci na ustavující schůzi Sněmovny. Čeká je složení slibu, ustavení mandátového a imunitního výboru a hlavně volba vedení dolní komory, která přijde na řadu nejspíš až ve středu. V jejím čele stane nejspíš předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, v tajné volbě předsedy by měla být jedinou adeptkou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ještě před schůzí podepíšou zástupci koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirSTAN koaliční smlouvu a dokument o programu. Tyto dvě koalice budou také sestavovat vládu, ve Sněmovně mají většinu 108 poslanců.

Pětikoalice v tajné volbě potopí Vondráčka

Domácí

Zadrhnout se poslanci mohou na volbě místopředsedů. Hnutí ANO, které míří do opozice, na místopředsedy navrhuje Janu Mračkovou Vildumetzovou a Radka Vondráčka. Toho ale koaliční strany kritizují, někteří jejich zástupci už veřejně oznámili, že ho v tajné volbě nepodpoří. ANO na Vondráčkově nominaci trvá, šéfka klubu Alena Schillerová ale v uplynulém týdnu připustila, že hnutí může i „vygenerovat další osobnosti“.

Koalice do vedení nepustí SPD

Další kandidáti, tedy Jan Skopeček (ODS), Věra Kovářová (STAN), Olga Richterová (Piráti), Jan Bartošek (KDU-ČSL) a také Vildumetzová z ANO, budou zřejmě zvoleni hladce.

Koalice se shodly, že do vedení Sněmovny nepustí SPD. Hnutí má dvacet poslanců, jeho lídr Tomio Okamura byl místopředsedou v uplynulém období. Okamura včera na Primě v Partii už dal najevo, že bude o křeslo usilovat.

Předsednictvo Pirátů pověřilo Bartoše podepsáním koaliční smlouvy

Domácí

„Budeme mít nominaci, půl milionu voličů SPD nelze hodit do kanálu,“ řekl. „Vadí vám, že by SPD měla mít ve Sněmovně zastoupení, jen proto, že nesouhlasíte s naším programem. To je pro vás demokratické? Je to kádrování jako před rokem 1989,“ vpálil Okamura šéfce TOP 09 Pekarové.

Ta opáčila, že SPD šíří dezinformace a jsou to nacionalisté. „Nevolili jsme vás minule a nebudeme ani teď. V minulém období nemělo zastoupení ve vedení Sněmovny 800 tisíc voličů a vy jste ani neceknul,“ řekla Pekarová. Okamura nicméně neřekl, že plánoval obstrukce.

Pokud plénum v tajné dvoukolové volbě některé z místopředsednických pozic neobsadí, na další schůzi by se konala volba nová. Opakovala by se situace z minulého období, kdy poslanci zvolili nominanta ODS Petra Fialu místopředsedou Sněmovny až na třetí pokus.

Tomio vedle Hayata

Na ustavující schůzi budou poslanci vedle sebe sedět v abecedním pořadí, nikoliv podle stranických klubů. Dojde tak ke kuriózní situaci, kdy Tomio Okamura bude sedět vedle svého bratra Hayata, zvoleného za KDU-ČSL. Oba bratři spolu politicky silně nesouhlasí a nestýkají se.

„Mám bratra rád a úspěch mu přeju. To, že budeme sedět na první schůzi vedle sebe, bude jistě bonbonek pro fotografy,“ řekl nedávno Tomio Okamura Právu. Hayato na sítích nešetří kritikou Tomia. Před časem ale uvedl, že doufá, že ve Sněmovně bude příležitost, aby se v kuloárech setkali a popovídali si.

Jízdní řád Sněmovny
Stálé zasedání Sněmovny svolal s platností od pondělí prezident Miloš Zeman.
Ustavující schůzi, která v pondělí začne, svolal bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), jenž byl opět zvolen poslancem.
Schůze začíná státní hymnou, zahájí a řídí ji až do zvolení předsedy Sněmovny Vondráček. Ten složí slib poslance před shromážděním poslanců. Ostatní poslanci složí slib do rukou předsedajícího.
Poslanci zasednou podle abecedy. Podle klubů to bude až na další schůzi.
Poslanci vyslechnou návrh na složení mandátového a imunitního výboru.
Sněmovna zřejmě ve středu zvolí svého předsedu. Zatím jedinou kandidátkou je Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Bude-li v tajné volbě zvolena, ujme se řízení schůze a na její návrh Sněmovna rozhodne o počtu místopředsedů (navrženo má být šest) a provede jejich volbu.
Sněmovna zřídí výbory a stanoví počty jejich členů.
Ustavující schůze může trvat i několik dní. Například v roce 2017 to bylo 20. až 24. listopadu.
Dle Ústavy po ustavující schůzi vláda podá demisi. Úřaduje ale z pověření prezidenta až do jmenování nové vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám