Hlavní obsah

Do Čech dorazily vydatné lijáky. Na Moravu se ženou bouřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bouřky a vydatné lijáky dorazily do Česka. Podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) na Lipensku za hodinu napršelo i kolem 20 milimetrů srážek. Meteorologové večer upravili už dříve vydanou výstrahu před bouřkami a povodněmi. Ta platí až do noci na úterý.

Animace přechodu srážek 28. srpna (od 14 do 17 hodin)Video: ČHMÚ

 
Článek

Srážky na české území postoupily z Rakouska a Bavorska. „Lokálně jsou i konvektivního charakteru (dokonce i s ojedinělou bleskovou aktivitou),“ napsali meteorologové odpoledne s tím, že přechodně prší „opravdu intenzivně“, kdy spadlo i pět milimetrů za 10 minut.

„Na Lipensku už za poslední hodinu napršelo i kolem 20 mm srážek a pršet bude intenzivně i nadále,“ uvedl ČHMÚ na sociální síti X.

Večer meteorologové informovali, že bouřky pomalu vstupují od jihu na území Moravy.

„S ohledem na jejich trajektorii může docházet k tzv. trainingu - postupu více bouřkových jader přes stejné území. Hrozí tedy riziko přívalových srážek. Lokálně se mohou vyskytnout i kroupy menších rozměrů,“ napsali.

ČHMÚ vydal na pondělní odpoledne a noc na úterý několik výstrah. Večer je ještě upravil. Varování před vydatným deštěm platí především pro Čechy. Napršet může místy i kolem 40 milimetrů vody za šest hodin, celkově až 60 milimetrů za 24 hodin.

Na Moravě a ve Slezsku zase hrozí velmi silné bouřky s krátkodobými intenzivními srážkami kolem 50 mm.

V souvislosti se srážkami meteorologové varovali před možným vzedmutím hladin vodních toků. Největší riziko se podle večer upřesněné výstrahy týká částí Plzeňského a Jihočeského kraje.

„Vydatné srážky zvednou v noci z pondělí na úterý hladiny řek v povodí horní Vltavy nad 1. a 2. SPA. Na některých úsecích horských a podhorských toků v povodí Otavy, Volyňky, Blanice a přítoků Vltavy pod Lipnem může být krátkodobě mírně překročen i 3. SPA. Kulminace očekáváme kolem půlnoci na horních úsecích řek a v druhé polovině noci na dolních úsecích menších řek,“ stojí v textu výstrahy.

Varování před bouřkami a lijáky platí do 4 hodin, výstraha před povodněmi do úterního poledne.

Napjatá situace je i v Německu

S rozmary počasí se v pondělí potýkalo i Rakousko a Bavorsko. Kvůli dlouhotrvajícímu dešti a stoupající hladině řek a potoků vyhlásila Německá meteorologická služba varování pro většinu jižního Bavorska.

V pondělí odpoledne byla situace napjatá zejména v okresech Mühldorf am Inn a Rosenheim východně od Mnichova. V městečku Wasserburg (v překladu „Vodní hrad“), jehož centrum je obtékané řekou Inn ze tří stran, úřady podle listu Süddeutsche Zeitung vyzvaly obyvatele, aby se „drželi v bezpečné vzdálenosti od řeky“.

Největší nebezpečí přívalových srážek a s tím spojených sesuvů půdy hrozí na severním návětří Alp.

V Rosenheimu byly již kolem poledne zaplavené četné ulice a cyklostezky vedoucí kolem Innu. Vodní stav ale rychle stoupá i na Dunaji, v některých městech aktivovali protipovodňové zátarasy.

Čechy zasáhnou vydatné deště, Moravu zase silné bouřky, varovali meteorologové

Domácí

Pozor na větve a stromy

Bouřky v poslední době udeřily už poněkolikáté. Ty, které Česko zasáhly v noci na neděli, způsobily škody na zemědělských plodinách za vyšší desítky milionů korun.

Horská služba po nich také varovala před pohybem ve volném terénu v Beskydech.

„V důsledku sobotních silných bouřek s vichřicí nedoporučujeme horské túry a vstup do volného terénu z důvodu vysokého nebezpečí možného poranění. V lesním porostu je mnoho polomů, které hrozí následným a nekontrolovatelným pádem,“ uvedli horští záchranáři.

Déšť a nižší teploty nevydrží dlouho

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám