Hlavní obsah

Bouřka na Prachaticku přinesla obří kroupy a vytopila vesnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouřka s kroupami zasáhla v pondělí odpoledne především některá místa na Prachaticku. Kroupy velké jako míčky na stolní tenis padaly ve Vlachově Březí. Ve Zdíkově zase voda zaplavila tamní komunikace a vyplavila sklepy.

Bouřka způsobila záplavy ve Zdíkově na PrachatickuVideo: PF, Novinky

 
Článek

„Začalo to po šestnácté hodině a jednalo se o opravdu velké kroupy, snad tři centimetry. Poničily také auto našeho lesníka a nespočet zahrad,“ vyprávěl Právu starosta Vlachova Březí Lubomír Dragoun (Vlachovo Březí).

„Bylo to šílené. Nejdříve jsem zaslechl v podkroví ránu, jako kdyby někdo něco hodil na střechu. Říkám si, to nic není. Za dvě minuty další a ta sama rána. Než jsem stihnul vyjít ven z domu, spustilo se to naplno a já celých deset minut pozoroval zkázu,“ popisoval Právu odpolední krupobití Jan Jedlička.

Foto: Jan Jedlička

Kroupy, které padaly na Prachaticku během silné bouřky

Zmínil, že jedno z aut stihl přikrýt dekou. „Pak jsem bohužel dostal třikrát přímý zásah do hlavy a zad a už jsem utíkal pryč. Nezbylo mi nic jiného než pozorovat, co se děje, a doufat, ze se nic nikomu nestane,“ konstatoval Jedlička s tím, že nic podobného ještě nezažil.

Upozornil, že škody na vozidlech i zahradách budou místní teprve sčítat a obracet se především na pojišťovny. Jihočeští hasiči před devatenáctou hodinou zaznamenali kvůli bouřce jen několik výjezdů.

„Zatím jsme vyjížděli především ve Zdíkově na Prachaticku, kde jsme čerpali vodu ze sklepů a uklízeli po silných přeháňkách silnice,“ uvedla před 19. hodinou mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Podle meteorologů, by se bouřky měly přesouvat dále na Českobudějovicko a Českokrumlovsko.

Meteorology překvapilo tornádo na Ústecku. V podhorské oblasti přitom ani nebyla bouřka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám