Hlavní obsah

Blamáž? Strategie, hájí se vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadalo to jako obrovská blamáž pro vládní koalici. Ani po 37 hodinách zdlouhavého jednání prošpikovaného opozičními obstrukcemi se vládě v noci na čtvrtek nepodařilo přehlasovat senátní veto novely pandemického zákona.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura (SPD)

Článek

A v půl čtvrté ráno si pětikoalice odhlasovala přerušení schůze, na čemž se, jak se později politici vyjádřili, předem dohodla.

K přehlasování senátního veta se má vrátit v pátek ve 13 hodin, koalice si prosadila pevné hlasování na určitou dobu. A to znamená, že v určitý čas musí skutečně Sněmovna hlasovat, a to i v případě, že by poslanci s přednostním právem, kteří mohou mluvit za každých okolností, chtěli ještě hovořit.

O pandemické novele rozhodnou poslanci v pátek. Vládní koalice po 37 hodinách přerušila schůzi

Domácí

Podle ústavního právníka Jana Wintra je takový krok, který byl v historii českého parlamentu už dvakrát použit, v rozporu s jednacím řádem Sněmovny, Ústavní soud by ale takto přijatý zákon podle všeho ani tak nezpochybnil.

Byli jsme domluveni tak, že stanovíme pevnou hodinu hlasování na pátek
Petr Fiala

Vládní koalice měla podle opozice, která tento krok silně zkritizovala, ve čtvrtek v noci v sále jen 98 poslanců, což by na přehlasování senátní vratky nestačilo, zde je potřeba mít stojedničkovou většinu. Představitelé pětikoalice však ve čtvrtek popřeli, že by to byl důvod přerušení schůze: podle nich šlo o předem domluvený postup, na kterém se dohodli i s opozičním ANO.

Premiér Petr Fiala (ODS) novinářům řekl, že šlo o součást strategie, jak odblokovat jednání Sněmovny. „Byli jsme domluveni tak, že stanovíme pevnou hodinu hlasování na pátek, tak to také kolegové udělali. Všichni vědí, kdy se bude o zákonu hlasovat,“ uvedl. Dosažení přítomnosti 101 poslanců není podle Fialy v době, kdy cestují a jsou také nemocní, automatické.

Sranda ve Sněmovně: Babiš se rve za Schillerovou, přitom ji shodil kvůli odbornosti

Domácí

„Nenecháme se vydírat SPD“

V plném obsazení má koalice 108 z 200 poslanců. „Chceme, aby měli možnost být fyzicky na místě, já sám budu dělat vše, abych se stihl vrátit z Bruselu, nejen kvůli hlasování, ale i kvůli tomu, že by premiér měl být přítomen hlasování o rozpočtu,“ konstatoval Fiala.

Hlasování o odročení navrhl předseda klubu lidovců Marek Výborný. „Dohodli jsme se na tom, že by nebylo důstojné o tak důležitém zákonu hlasovat někdy v nočních nebo ranních hodinách. Nenecháme se vydírat SPD a premiér Petr Fiala a paní ministryně Černochová měli oba před důležitými zahraničními jednáními.

Chtěli jsme jim dát aspoň nějaký čas na přípravu,“ sdělil ve čtvrtek Právu Výborný.

Kysela: Obstrukce mohou parlamentní demokracii poškodit

Domácí

Ten také řekl, že tím znemožní opozici jakékoliv obstrukce. „Hlasování je pevně zařazeno na 13. hodinu, to znamená, že minutu před ním musí jakákoliv debata skončit,“ uvedl Výborný. S dohodou byl podle něj obeznámen i šéf ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) a nic proti tomu podle něj nenamítal.

Vondráček potvrdil, že koalice o postupu informovala ANO dopředu. „Žádná dohoda o společném hlasování nebyla nutná. Z různých důvodů nebylo možné zajistit 101 poslanců,“ řekl Vondráček.

Koalice by si měla umět zařídit 101 hlasů. Což nezvládli, neměli lidi
Alena Schillerová

Šéfka klubu ANO Alena Schillerová podotkla: „Koalice by si měla umět zařídit 101 hlasů v momentě, kdy se jde hlasovat pro ně tak důležitá věc. Což nezvládli, neměli lidi,“ dodala.

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová situaci popsala jinak. „Problém nebyl v nedostatečném počtu hlasů koaličních poslanců, ač tedy ustát bez spánku dva dny nonstop jednání je na hraně sil asi každého člověka, ale byli bychom schopni mít dostatečný počet hlasů,“ řekla Právu. „Považujeme ale za nedůstojné závažnosti situace hlasovat o takto důležitém materiálu kolem půl čtvrté hodiny ranní po prakticky dvou probdělých nocích způsobených obstrukčním maratonem opozice,“ dodala.

Předseda klubu pirátů Jakub Michálek označil kritiku opozice, že koalice neměla na klíčové hlasování dost poslanců, za mediální hru.

„Šlo o předem domluvený postup mezi vládní koalicí a ANO, aby byl termín hlasování předvídatelný a nemusely se zde držet nepřetržitě přes celou noc třeba poslankyně, které mají malé děti, nebo naopak kolegové v pokročilém věku,“ řekl Právu Michálek.

Pohledem Thomase Kulidakise: Jak a proč se vládní koalice pandemickým zákonem ztrapnila na všech frontách

Komentáře

Také podle něj už opozice nedostane šanci obstruovat. „Hlasuje se v pevně stanovený čas, nicméně proti příkladům z minulosti je zde už ukončena rozprava. Nikomu nebylo znemožněno se k návrhu vyjádřit,“ řekl Michálek.

Lídr SPD Tomio Okamura ve čtvrtek nechtěl komentovat, jestli se v pátek skutečně ještě před hlasováním pokusí promluvit. „Ve stanovený čas ho předsedající přeruší, aby mohlo proběhnout hlasování v souladu s usnesením Sněmovny,“ uvedl Michálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám