Hlavní obsah

O pandemické novele rozhodnou poslanci v pátek. Vládní koalice po 37 hodinách přerušila schůzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci si po 37 hodinách jednání odhlasovali ve čtvrtek časně ráno přerušení schůze, na které měli hlasovat o senátem vrácené novele pandemického zákona. S návrhem na přerušení přišli koaliční poslanci těsně před hlasováním o pandemické novele. Podle opozice, která postup označila za blamáž, neměla koalice pro schválení vetované novely dostatek hlasů. V tu chvíli bylo k hlasování přihlášeno 97 koaličních poslanců. K přehlasování senátního veta je potřeba 101 hlasů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Porada ve Sněmovně. Ilustrační foto

Článek

Před hlasování o senátem vrácené novele Sněmovna dospěla po více než 37 hodinách od úterního zahájení jednání. Debata o samotné předloze zabrala 6,5 hodiny.

Mnohem déle pak trvalo schvalování návrhu programu schůze kvůli rozsáhlým obstrukcím SPD, kterými se hnutí Tomia Okamury snažilo projednání pandemické novely oddálit. Obstrukční maraton SPD po čtvrteční třetí hodině ranní zakončil svým projevem Jaroslav Foldyna.

Lidovec Marek Výborný ale ještě před hlasováním o předloze přišel s návrhem přerušit jednání sněmovny do pátečního odpoledne. Uvedl, že projednávání novely pandemického zákona vyvolalo značné věcné, ale i emotivní kontroverze a koalice se shodla na tom, že by „nebylo vhodné hlasovat v brzce ranních hodinách“.

Čeká se snad, až někdo zkolabuje? Poslanci jedou na krev

Domácí

Proti návrhu se okamžitě vymezil Tomio Okamura, který přišel s protinávrhem, aby hlasování proběhlo okamžitě. „To je totální blamáž, co předvádíte. Vládní koalice tady nemá 101 poslanců, aby přehlasovala veto Senátu,” rozčiloval se.

K přehlasování senátního veta jsou nutné ve Sněmovně hlasy nejméně 101 ze 200 poslanců. K hlasování o návrzích Výborného a Okamury bylo v tu chvíli přihlášeno 161 poslanců, z toho 97 poslanců pětikoalice. Ti si tak odhlasovali přerušení projednávání pandemické novely, a také hlasování o ní, do pátečních 13:00.

Krok koaličních poslanců zkritizovala také předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Toto je historický okamžik. Vládní koalice prosazuje zákon proti Senátu, kde má většinu, a když jsme po více než třiceti hodinách dospěli do fáze, kdy mohla prokázat, že ho skutečně prosadí a ukončí celý proces hlasování, tak nemá dostatek hlasů,” uvedla.

Válek: Pokud poslanci nezvrátí senátní veto, požádám o nouzový stav na 14 dní

Domácí

Podle informací ČTK z koalice ale byla dohoda na tomto postupu i s hnutím ANO. V pátek by se spolu s dokončením projednávání pandemické novely měla Sněmovna podle těchto informací zabývat i volebními body, mezi něž patří volba zbývajícího, šestého místopředsedy dolní komory. Opět se utkají nominant ANO, bývalý vicepremiér Karel Havlíček, a Okamura. Poslanci mají po odkladu volit také správní a dozorčí radu Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Koaliční politici tvrdí, že pokud by nebylo předem jasné, že se o pandemické novele nebude hlasovat ve čtvrtek, dostatečný počet poslanců k přehlasování senátního veta by vládní tábor v jednacím sálu měl.

Na páteční ráno je svolaná jiná schůze k úvodnímu kolu projednávání návrhu státního rozpočtu na letošní rok. Ve čtvrtek se poslanci sejdou na mimořádné schůzi, kterou byla svolána na podnět hnutí ANO k rostoucím cenám energií.

Reklama

Výběr článků

Načítám