Hlavní obsah

Benda: Migrační pakt se v příštích letech ještě změní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská otevřenost, kterou reprezentovala bývalá německá kancléřka Angela Merkelová, po volbách do europarlamentu skončí, předpokládá šéf poslanců ODS a člen zahraničního výboru Marek Benda. Migrační pakt, který přijal europarlament, se proto podle něj změní.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Marek Benda a Petr Fiala na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Migrační pakt ukázal rozkol na kandidátce Spolu. Lídr Alexandr Vondra z ODS hlasoval proti, trojka Luděk Niedermayer z TOP 09 hlasoval pro. Jak se v tom má volič vyznat?

Vždycky se má samozřejmě rozhodovat podle lídra kandidátky. Je jasné, že Luděk Niedermayer reprezentuje nadšenější nekritické evropské křídlo. Bohužel to, co bylo dohodnuto na úrovni vlád, bylo lepší, než co potom vzniklo po dohodě s Evropským parlamentem. Ten je dnes dramaticky levicový. Příští složení podle mě nebude tak progresivistické a nadšené do plné otevřenosti světa a green dealu.

Bude se migrační pakt moci ještě změnit? Vyjednával se přece roky.

Pakt přináší řadu pozitivních novinek, informační systémy, check pointy na hranicích a další. Bohužel některé body byly vypuštěny. Ale není to konec. Migrace se bude řešit i v příštích letech. Skoro si myslím, že evropské volby nám na celém kontinentu ukážou, že ta nebývalá otevřenost, kterou reprezentovala bývalá německá kancléřka Merkelová, v Evropě skončí. Jsem hluboce přesvědčen, že v paktu dojde v příštích letech k nějakým změnám.

Zrada, říká ANO ke schválení migračního paktu. Poslankyně, které do EP vyslalo, ale nebyly proti

Domácí

Máte před sebou kongres ODS. Vedení se prakticky nezmění, kandidátů je stejně jako míst. Neukazuje to na personální vyprázdněnost strany?

Jedno místo ve vedení je uvolněné po Zdeňku Zajíčkovi a je pravděpodobné, že kongres zvolí novou tvář Evu Decroix. Je to žena o generaci mladší, má liberálnější názory než já. Takže nějaká změna přijde. Kongresy jsou u nás posledních deset let spíš neválečné. Většinou se předem zmapuje atmosféra v regionech a kandidují jen ti, kteří vědí, že získají podporu.

ODS si v průzkumech drží podporu asi 14,5 procenta voličů. Favoritem je nyní ANO. S tím jste spokojení? Nechcete se značkou ODS vyhrávat?

Nepochybně chceme s ODS vyhrávat, ale také chceme pokračovat v koalici Spolu. Hlavním problémem hnutí ANO bylo, že jeho bývalí koaliční partneři v posledních volbách prohráli. To my nechceme. Jsme poučení z voleb na Slovensku, kde se koalice hádala tak dlouho, až z ústavní většiny spadla na 24 mandátů a většinu dostaly strany, které byly v opozici.

Pokud jste stranou ve vládě, máte premiéra, ministra financí, ministryni obrany a další silné rezorty, tak nepřepřaháte.

Buchtík: Po výměně Fialy v čele ODS není mezi voliči poptávka

Domácí

Když Spolu nevyhraje volby do europarlamentu nebo nezíská kýžených osm mandátů, přijdou myšlenky na přepřahání v ODS?

Osm mandátů je velký optimismus. Bylo by dobré, kdybychom na ně dosáhli, ale bude to velmi složité. Určitě si nemyslím, že evropské volby vyvolají tření. Pro ODS jsou mnohem důležitější krajské volby, které jsou ale mnohem víc na odpovědnosti jednotlivých lidí. Někdo kandiduje samostatně, někdo v koalici Spolu, někdo v jiných koalicích.

Přece si pamatujete oranžové tsunami v krajích v roce 2008, kdy byli voliči na vládu Mirka Topolánka tak naštvaní, že všude vítězila ČSSD. Nebojíte se, že budou krajské volby referendem o vládě i letos na podzim?

Uvidíme, těžko říct, co by bylo, kdyby bylo. Ale hnutí ANO už čtvrté volby po sobě nevyhrálo. Parlamentní volby v roce 2021, komunální a senátní v roce 2022, prezidentské v roce 2023. Věřím, že ANO porazíme i v evropských a krajských volbách. Uvidíme. Ale ani jedno nepovede ke svolávání mimořádného kongresu. Účty budeme skládat, až budeme vědět, jak dopadnou parlamentní volby v roce 2025.

Premiér Petr Fiala prohlásil, že voliči od vlády neodcházejí, některé průzkumy varují, že jsou vládní voliči nespokojení. Neměli byste je brát vážně?

My je vážně bereme. To, že jsou voliči nespokojení, je dané tím, jak je vláda postavená. Je to nejširší koalice, kterou si umím představit. Od liberálně-progresivistických Pirátů až po více konzervativní ODS. Samozřejmě že se tam všichni voliči nevidí. Dali nám úkol odstavit od moci duo Andrej Babiš a Miloš Zeman. Že teď máme rozdílné názory, jak má být stát spravován, je fakt. Můj volič vidí ve vládě piráta a pirátův volič zase vidí ODS. Musíme je přesvědčit, že spravujeme zemi s nejlepší vůlí.

Jihočeský hejtman Martin Kuba míní, že by ODS mohla integrovat KDU-ČSL i TOP 09. Jsou takové úvahy na stole?

Integrační procesy jsou velmi složité. Za posledních třicet let byl úspěšný jediný takový proces, a to sloučení ODS a KDS. Já byl představitel té menší strany. Teď máme zájem na tom, aby značka Spolu pokračovala. Je úspěšná.

PŘEHLEDNĚ: Kdo bude kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu

Eurovolby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám