Hlavní obsah

Bělorusko si zaslouží demokracii, čeští politici odsoudili policejní brutalitu

Novinky, jas

Bělorusové mají právo na svobodu a demokracii. V pondělí to konstatoval premiér Andrej Babiš (ANO), který podobně jako další tuzemští politici odsoudil policejní zásahy proti demonstrantům v Bělorusku. V zemi se konaly prezidentské volby, které podle předběžných výsledků drtivě vyhrál stávající prezident Alexandr Lukašenko.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Bezpečnostní síly v Bělorusku razantně potlačily protesty opozice po prezidentských volbách.

Článek

„Odsuzuji policejní násilí a brutální policejní zásah proti pokojným demonstrantům v Minsku. Je to postup, který do současné Evropy v žádném případě nepatří. Bělorusové mají právo na svobodu slova a demokracii,” napsal Babiš na Twitteru.

„Opravdu myslíte, že někdo, kdo vyhrál volby férově s 79 procenty, potřebuje následně mlátit lidi na ulicích a vypínat internet?” položil si otázku lidovecký poslanec Ondřej Benešík.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová poukázala na nedemokratičnost voleb.

Protesty v Bělorusku po prezidentských volbách: Nejméně jeden mrtvý, desítky raněných

Evropa

„Myslím na všechny běloruské občany, kteří touží po svobodě a demokracii, ale svou vůli nemohli projevit ve svobodných volbách, protože ty byly rozhodnuty těmi, kdo počítali hlasy. Žádný diktátorský strom ale neroste do nebe, jednou hlas svobody už nepůjde nijak umlčet,” dodala.

Pirátský poslanec Jan Lipavský konstatoval, že Bělorusko „si zaslouží, aby o jejím osudu rozhodovali občané ve svobodných volbách”.

Demonstranti jsou ovce řízené z Česka, tvrdí Lukašenko

Evropa

Nepřijatelný postup, hodnotí vývoj v Minsku ministerstvo

Znepokojení vyjádřilo i ministerstvo zahraničí. „Považujeme za nepřijatelné, že v souvislosti s předvolební agitací a výkonem shromažďovacího práva byl ještě před hlasováním zadržen vysoký počet osob. Stejně nepřijatelné jsou i zákroky represivních složek proti občanům, protestujícím proti průběhu a výsledkům voleb. Tato fakta nás znepokojují a vyzýváme běloruskou vládu, aby přestala trestat své občany za výkon ústavou garantovaných práv,” uvedl resort.

Lidé v Bělorusku vyšli do ulic v neděli večer kvůli tomu, že volby, v nichž měl Lukašenko porazit opoziční kandidátku Svjatlanu Cichanouskou, považují za zfalšované.

Bělorusové vyšli po volbách do ulic, tvrdě proti nim zasáhli

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám