Hlavní obsah

Bek by měl vyvodit odpovědnost, zní z KDU-ČSL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za selhání elektronického systému pro podávání přihlášek na střední školy by mohly padat hlavy. Volání po vyvození osobní odpovědnosti ministra školství Mikuláše Beka (STAN) se začalo ozývat z KDU-ČSL.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

„Za celou situaci je odpovědné ministerstvo. V takových případech by ministr měl vyvozovat osobní odpovědnost. Vzhledem k loňské situaci s přihláškami na střední školy jsme se měli snažit letos rodiče uklidnit. A tato situace rodiče určitě neuklidnila a pokládám ji za krajně nešťastnou,“ prohlásil poslanec KDU-ČSL Šimon Heller.

Celou situací se bude v pondělí zabývat ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který rozhodne, zda se bude kvůli chybám prodlužovat termín pro podávání přihlášek, který nyní platí do 20. února. Situaci ve středu projedná i školský výbor Sněmovny. Podle Hellera by k prodloužení termínu určitě mělo dojít, aby rodiče nepřišli o čas.

„Mám informace z ministerstva, že se řeší i návazné termíny. Dostáváme se do nešťastné situace. Budu se na jednání školského výboru Sněmovny ptát, jaká odpovědnost z toho byla vyvozena. Protože tisková konference ministerstva mě rozhodně neuspokojila,“ dodal Heller.

„Nežijeme v dokonalém světě, téměř zázrak.“ Tiskovka k fiasku s přihláškami připomínala komedii

Domácí

Reagoval na vystoupení ministra, který selhání systému omlouval slovy: „Nežijeme v dokonalém světě a není to ani první, ani poslední elektronický systém, jehož spuštění doprovázelo zpoždění.“

S Bekovým přístupem Heller nesouhlasí. „Ve vyspělé západní zemi je standardní, že ministr, pokud se stane zásadní chyba, vyvodí odpovědnost. Ale nejsem zastánce vzkazů přes média, aby někdo rezignoval. Pan ministr by měl svou odpovědnost zvážit a měl by říct, jak se k tomu postaví,“ dodal Heller.

„Chyby vznikají,“ říká Vondrák

Kritická slova se ozvala i z TOP 09. Šéf školského sněmovního výboru Pavel Klíma (TOP 09) viní ze selhání CERMAT i ministerstvo školství. „Jestli po tomhle fiasku ztratí veřejnost důvěru v systém a 60 až 70 procent přihlášek přijde na papíře, je to špatně,“ uvedl.

Naopak k toleranci vybídl jeho předchůdce v čele výboru, bývalý hejtman a rektor Vysoké školy báňské Ivo Vondrák (nestr.). „Systémy jsou neuvěřitelně složité a stále složitější. Je potřeba být tolerantní. Nechci to omlouvat, ale chyby prostě vznikají. Jako důvod k tomu, aby se odvolával ředitel CERMAT, ministr školství nebo jeho náměstek, by mi to připadalo naprosto hloupé,“ uvedl.

Pouze pokud by výpadek trval několik dní, mělo by podle něj smysl, aby se termíny pro podávání přihlášek posunuly, jinak ne.

Podobný názor zastává i poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková (STAN), které se situace osobně týká, protože má svého potomka v deváté třídě na základní škole. „Myslím, že toho času je i tak dost. Snad se nevyskytnou další chyby. Jinak to zpoždění není nijak extrémní,“ uvedla.

Sama po papírové přihlášce prý rozhodně nesáhne a nepředpokládá, že by to kvůli zpoždění systému udělali ostatní rodiče. „Já jsem ráda za jakoukoliv digitalizaci. Je to krok dopředu. Je to pro rodiče lepší, nevyvolává to takovou paniku, jako když musíte nosit zápisové lístky osobně do škol,“ dodala.

Selhal systém pro přihlášky na střední školy

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám