Hlavní obsah

Bavorsko nabídlo sto lůžek pro české covidové pacienty

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Bavorsko slíbilo Česku sto lůžek intenzivní péče pro pacienty s koronavirem. Po jednání s bavorským ministerským předsedou Markusem Söderem to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Na společném jednání se dohodli také na tom, že hranice mezi oběma státy zůstanou otevřené. Pendleři musí dokládat negativní test na covid jednou týdně.

Foto: ČTK

TK Andreje Babiše po videokonferenci s bavorským ministerským předsedou Markusem Söderem

Článek

„Bavorská strana nám rezervuje 100 lůžek. Pokud by to byla potřeba, tak ta aktivace přijde ze strany ministerstva zdravotnictví,“ uvedl po jednání premiér Babiš.

Babiš jednal s bavorským premiérem o koronaviru i možné spolupráci

Domácí

Podle něho se jedná o velkorysé gesto. „Tento projev solidarity je pro nás důležitý. V případě potřeby na bavorské straně budeme postupovat recipročně,” řekl s tím, že je potřeba, aby se Evropa semkla a překonala všechny problémy.

Hranice zůstanou otevřené

Na společném středečním jednání se také dohodli, že hranice mezi Českou republikou a Německem zůstanou otevřené.

Interna karvinské nemocnice kvůli nedostatku personálu nepřijímá pacienty

Domácí

„Dobré je, že otevřené hranice jsou na obou stranách doprovázeny velmi podobnými opatřeními. Pro nás je důležité, aby i lidé z Česka mohli přijíždět. Potřebujeme české pendlery,” sdělil k tomu bavorský premiér.

Ti musí jednou za týden doložit negativní test na covid, který hradí bavorská vláda.

Pendleři čekali na bezplatné testování na covid na bavorském přechodu i přes hodinu

Domácí

Německo totiž zařadilo Česko od 25. září mezi rizikové oblasti. Návštěvník, který nemá výjimku a neprokáže se negativním testem na covid-19, musí na 14 dnů do karantény. Pendleři výjimku mají.

Reklama

Výběr článků

Načítám