Hlavní obsah

Interna karvinské nemocnice kvůli nedostatku personálu nepřijímá pacienty

Právo, ČTK, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krajská nemocnice v Karviné-Ráji musela už v pondělí přistoupit k uzavření interny. Informovala proto záchrannou službu, aby jim sanitky nevozily interní pacienty. V pátek nemocnice znovu vyhodnotí celou situaci a rozhodne se, co dál. S péčí o interní pacienty pomůže Karvinská hornická nemocnice.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„V tuto chvíli nepřijímáme od záchranné služby interní pacienty. Záchrannou službu jsme informovali, ať nám tento týden nepřiváží pacienty interního charakteru, ať už jsou covid pozitivní, či nikoliv. Důvodem je to, že máme velké množství nakaženého personálu a lidí v karanténě,“ sdělila Právu mluvčí Nemocnice Karviná-Ráj Věra Murínová.

Dodala, že v pátek se bude situace vyhodnocovat a rozhodne se, zda se interna otevře od pondělí. „Věříme, že se nám brzy nějací zaměstnanci již vrátí, zároveň se snažíme posílit týmy i externími pracovníky. Jde opravdu o dočasné řešení momentální situace, kdy se nám nedaří sestavit služební týmy. Musíme prostě zajistit personál natolik, abychom byli schopní pacientům dát standardní péči,“ upřesnila Murínová.

V Nemocnici Karviná-Ráj je nyní z kmenových zaměstnanců nemocných či v karanténě zhruba 10 procent personálu. Nemocní jsou i čtyři lékaři z interny. V současnosti nemocnice pečuje na covidových jednotkách o 48 pacientů.

Černý scénář kolabujících nemocnic se nenaplňuje

Koronavirus

Vypomůže Karvinská hornická nemocnice

Podle informací ČTK vypomůže Karvinská hornická nemocnice. Mluvčí této nemocnice Andrea Vargová uvedla, že již byla přijata nezbytná opatření, která reagují na výpadek interny v Nemocnici Karviná-Ráj. Vedení nemocnice povolalo do služby další lékaře a sestry, aby nebyl přetížen personál, který pečuje o pacienty na interním oddělení.

„Protože volných míst na interně máme relativně málo, navýšili jsme kapacitu příjmové ambulance, a to tak, že jsme uvolnili čtyři lůžka, která byla původně vyhrazena pro izolaci pacientů, u kterých je podezření na nákazu koronavirem. Izolaci suspektních pacientů teď zajišťujeme jiným způsobem a uvolněná lůžka máme k dispozici pro pacienty, kteří vyžadují interní péči a mají negativní test na covid-19,“ sdělil ředitel Karvinské hornické nemocnice Tomáš Canibal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám