Hlavní obsah

Babišova vláda v demisi chce kontrolu nad bezpečnostními složkami, míní Sobotka

• Aktualizováno
Novinky, ren

Vláda v demisi se snaží získat kontrolu nad bezpečnostními složkami, míní poslanec ČSSD a bývalý premiér Bohuslav Sobotka. Slovy o zproštění výkonu funkce šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína podle něj premiér Andrej Babiš (ANO) odvádí pozornost. Sobotka to řekl ve čtvrtek po jednání bezpečnostního výboru. Tam si vyslechl státní zástupce i šéfa GIBS, důvod pro konec Murína v čele inspekce však nevidí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Je to vrtěti psem a snaha odvést pozornost od toho, co je důležité. Že vláda v demisi bez důvěry parlamentu se snaží získat kontrolu nad bezpečnostními složkami,” kritizoval Sobotka Babišův návrh na Murínovo zproštění výkonu služby šéfa GIBS.

Dodal, že si vyslechl názory státních zástupců i šéfa GIBS Murína a že neslyšel nic nového. „Bavíme se o věci, která je rok a půl stará a teď účelově vytažená, aby pomohla premiérovi v demisi v jeho snaze vyměnit vedení GIBS,” doplnil Sobotka.

Sobotka také uvedl, že se s dokumentem, z něhož Babiš vychází, seznámil, ale důvod ke kázeňskému řízení neviděl.

Babiš o tom, že Murína zprostí funkce, informoval členy bezpečnostního výboru na čtvrtečním jednání. Murín je podle něj bezpečnostní riziko a nekompetentní člověk. [celá zpráva]

Podle Sobotky by se celou věcí měla zabývat především sněmovní komise pro kontrolu GIBS, která však v současné situaci nemá předsedu poté, co odstoupil komunista Zdeněk Ondráček.

Andrej Babiš ke zproštění Murína výkonu službyVideo: Novinky.cz/ČTK

Reklama

Související články

Šéf GIBS Murín chce vystoupit před poslanci

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín ve čtvrtek požádal o slyšení před bezpečnostním výborem Sněmovny. Rozhodl se tak po...

Výběr článků

Načítám