Hlavní obsah

Babiš zprostí šéfa GIBS Murína výkonu služby

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, ren, rav

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dočasně zprostí šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína výkonu služby. Oznámil to ve čtvrtek dopoledne na jednání bezpečnostního výboru. To pokračuje za zavřenými dveřmi výslechem státních zástupců. Poslancům ODS a STAN také vadilo, že Babiš četl z citlivých dokumentů, porušil tím podle nich zákon.

Andrej Babiš ke zproštění Murína výkonu službyVideo: Novinky.cz/ČTK

 
Článek

Babiš na jednání řekl, že konat měl již minulý premiér Bohuslav Sobotka. „Bývalý pan premiér měl konat a zahájit kázeňské řízení,” řekl Babiš. Označil za podivné, že tehdejší premiér nekonal, ačkoliv na Úřad vlády dorazil „závažný dokument”.

Babiš zopakoval svá dřívější slova, že Murín nemá jeho důvěru, nikdy se podle něj neměl ředitelem inspekce bezpečnostních sborů stát. „Co je v dokumentu, je skandální,” dodal Babiš. „Místo toho, aby pomáhal rozkrývat trestnou činnost policistů, tak ji zakrýval a pan premiér ho kryl,” tvrdil Babiš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín na jednání bezpečnostního výboru Sněmovny.

Murín je podle premiéra v demisi bezpečnostní riziko a nekompetentní člověk. „Plukovník Murín opakovaně lhal státním zástupcům,“ uvedl Babiš poté, co citoval pasáže z dokumentu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Sobotka: Je to vrtěti psem a snaha odvést pozornost

Sobotka uvedl, že se s dokumentem, z něhož Babiš vychází, seznámil, ale důvod ke kázeňskému řízení neviděl.

„Je to vrtěti psem a snaha odvést pozornost od toho, co je důležité. Že vláda v demisi bez důvěry parlamentu se snaží získat kontrolu nad bezpečnostními složkami,” kritizoval Babišův postup po jednání výboru Sobotka. [celá zpráva]

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Schůze sněmovního bezpečnostního výboru za účasti premiéra v demisi Andreje Babiše (vlevo) a bývalého premiéra Bohuslava Sobotky (vpravo).

Odvolání jen při trestném činu

Podle mluvčího GIBS Ivo Mitáčka nelze ředitele inspekce odvolat jen tak jednoduše. Zatímco u dosazení do funkce vše funguje tak, že šéfa GIBS jmenuje na návrh vlády a po projednání v bezpečnostním výboru Sněmovny přímo premiér, jeho odchod má jiná pravidla, pokud ředitel sám odmítne rezignovat, což je tedy i nynější případ Murína.

„Odvolat ředitele lze pouze po spáchání trestného činu, což je neslučitelné s výkonem funkce, případně po uplynutí pětiletého funkčního období,“ řekl Právu Mitáček s tím, že je to kvůli zajištění nezávislosti.

Foto: Renáta Bohuslavová, Novinky

Zasedání sněmovního bezpečnostního výboru, na kterém vypovídá ředitel GIBS Michal Murín

Doplnil, že ředitele GIBS by v případě spáchání trestného činu odvolával přímo předseda vlády, kterému se jako nadřízenému zodpovídá, a záleželo by pak na premiérovi, zda tak učiní hned po obvinění šéfa GIBS, anebo až po jeho pravomocném odsouzení.

„Stíhání ředitele je neslučitelné s jeho funkcí, jako tomu je u všech příslušníků bezpečnostních sborů. A z minulosti je patrné, že v případě vedoucích činitelů došlo k odvolání hned po jejich obvinění,“ doplnil mluvčí GIBS.

Babiš: Zákon mi zproštění ze služby dovoluje

Babiš po odchodu z jednání řekl, že zákon mu dočasné zproštění Murína z funkce umožňuje. „Zprostím ho služby na základě zkušeností a na základě drtivé kritiky všech státních zástupců,” řekl.

„V mojí pravomoci je i odvolat pana Murína, ale já ho neodvolávám. Na zproštění služby to podle zákona ani nepotřebuji projednat ve výboru,” dodal Babiš.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín (vpravo) s předsedou bezpečnostního výboru Radkem Kotenem (SPD).

Je to jako v 50. letech, zlobí se ODS

Informace na výboru Babiš četl z dokumentu ještě předtím, než bylo odhlasováno, zda bude jednání veřejné, nebo neveřejné. To rozčílilo poslance ODS Pavla Žáčka, Janu Černochovou i místopředsedu STAN Víta Rakušana.

„Je to jako v 50. letech,” řekla Černochová (ODS), která s poslanci ODS a STAN opustila jednání, s tím, že výbor neměl jasné řízení a jeho předseda Radek Koten (SPD) to podle nich nezvládl. „Od první chvíle tady byl porušován jednací řád, a i my jsme byli vystaveni riziku, že budeme porušovat zákon,” zlobila se Černochová.

„Je to skandální, jaký prostor si uzurpoval pan premiér. Takto to být nemělo. Pan premiér je ten člověk, který byl hybatelem celé kauzy, a cituje tu z dokumentů, které jsou neveřejné,” doplnil Černochovou její kolega Žáček.

Foto: MIlan Malíček, Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se svým předchůdcem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD)

Spory o výslechu státních zástupců

Černochová a Vít Rakušan (STAN) upozornili, že na výslechu státních zástupců dohoda nebyla.

„Kdo pozval státní zástupce? Na čí podnět tady budou?” ptala se Černochová. Předseda výboru Radek Koten (SPD) uvedl, že pozvání žalobců konzultoval s místopředsedy výboru. „Jevilo se nám výhodné státní zástupce přizvat,” řekl.

„Jednání není vyšetřování. Nejde o hledání jakékoli viny," řekl v úvodu debaty Koten. Podotkl, že mlčenlivosti byli zbaveni Murín, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a vrchní státní zástupci Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan.

Další poslanci upozorňovali na to, že Babiš a bývalý ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) mlčenlivosti zbaveni nebyli, a není tedy v podstatě o čem jednat.

Babiš řekl, že není potřeba, aby byl mlčenlivosti zbaven, protože se nebudou projednávat utajované informace. Sobotka chtěl, aby se záležitost s mlčenlivostí po právní stránce vyjasnila.

GIBS nedávno uvedla, že Babiš v únoru dvakrát při osobním setkání vyzval Murína, aby se vzdal funkce. Prý mu slíbil, že když to udělá, tak se jeho odchod obejde bez skandálu. Murín rezignaci odmítl.

Do GIBS poté přišla kontrola ministerstva financí. Babiš veřejně řekl, že o prověrku požádal ministryni financí Alenu Schillerovou. Schillerová pak mluvila o více podnětech.

Murín vede inspekci od prosince 2015, kdy ve funkci vystřídal Ivana Bílka.

Reklama

Výběr článků

Načítám