Hlavní obsah

Babiš chce odstavit Murína přes zákon o služebním poměru

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) chce použít na zproštění šéfa generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína nikoli zákon o GIBS, ale ten, který se týká všech příslušníků bezpečnostních sborů. Ve čtvrtek to Právu potvrdil mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO)

Článek

Fakticky by tedy Murína nezbavil funkce ředitele GIBS, ale postavil mimo službu jako jakéhokoli policistu.

„On (Babiš) chce pana Murína zprostit výkonu služby nikoli podle zákona o GIBS, což se vztahuje na funkci ředitele, ale chce ho zprostit služby jako příslušníka bezpečnostního sboru podle zákona 361 o služebním poměru,“ uvedl Mitáček.

Dále ale upozornil, že i v druhém zmiňovaném zákoně jsou jasně dané podmínky, za kterých může být někdo dočasně zproštěn služby.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín (vpravo) s předsedou bezpečnostního výboru Radkem Kotenem (SPD).

„A ty jsou velmi podobné anebo stejné jako u zákona o GIBS, což znamená, že tam musí být buďto zahájeno nějaké řízení trestní nebo kázeňské. Ale zatím v tuto chvíli nemám informaci, že by s ředitelem jakékoli řízení bylo zahájeno,“ řekl Právu mluvčí inspekce.

Murín nechce celou záležitost komentovat do doby, než obdrží návrh v písemné podobě.

Citace ze zákona 361/2003 Sb. o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů
Zproštění výkonu služby
(1) Příslušník musí být zproštěn výkonu služby na dobu, po kterou je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu, kázeňského přestupku nebo jednání, které má znaky přestupku, jestliže by jeho ponechání ve výkonu služby ohrožovalo důležitý zájem služby (za důležitý zájem služby se považuje zájem bezpečnostního sboru na včasném a kvalitním plnění úkolů bezpečnostního sboru) nebo průběh prošetřování jeho jednání.
(2) Po dobu zproštění výkonu služby nemá příslušník oprávnění a povinnosti, které pro něj vyplývají ze zvláštních právních předpisů.
(3) Služební funkcionář je oprávněn nařídit příslušníkovi zproštěnému výkonu služby dosažitelnost v místě trvalého pobytu nebo na jiném místě, které stanoví na žádost příslušníka, a to v rozsahu, jenž je nezbytný pro stanovení nástupu k výkonu služby.
(4) Jestliže v souvislosti se spácháním trestného činu, kázeňského přestupku, s jednáním, které má znaky přestupku, je dán důvod k propuštění příslušníka ze služebního poměru podle § 42 odst. 1 písm. a) až d), trvá jeho zproštění výkonu služby až do skončení služebního poměru.
(5) Pominou-li důvody, pro které byl příslušník zproštěn výkonu služby, zproštění výkonu služby se ukončí.

Babiš oznámil svůj záměr zprostit Murína služby na čtvrtečním jednání bezpečnostního výboru Sněmovny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám