Hlavní obsah

Babiš se zlobí na ministry, že šermují s termíny zpřísnění

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpřísní se od úterý, středy nebo od pátku? O těchto termínech se již od víkendu hovoří s odvoláním na tři ministry z vlády premiéra Andreje Babiše (ANO). A právě takové počínání Babiš v pondělí zkritizoval a doplnil, že členy vlády prosil, aby se takto nevyjadřovali.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO).

Článek

„Ministry jsem opakovaně vyzýval, aby takhle nekomunikovali. Já jsem se nevyjádřil k žádnému dni, k ničemu. A odmítám se vyjadřovat k něčemu, co neschválila vláda,“ řekl na pondělní tiskové konferenci po jednání tripartity Babiš.

Prymula: Zpřísňovat by se mělo už od úterý, ale rozhodnou politici

Domácí

Babiš: Ministři to vládě kazí

Současně si premiér povzdechl, že ministři těmito svými protichůdnými vyjádřeními kazí postavení celého kabinetu. „Bohužel to tak je, já jim to asi nemůžu zakázat, i když jsem je opakovaně prosil, aby se takhle nevyjadřovali, ale jsou dospělí. Bohužel to vládě potom kazí, protože dávají nějaké návrhy, které jsou zbytečné,“ doplnil Babiš.

Kabinet o zpřísnění opatření a přechodu do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES bude rozhodovat na svém pondělním jednání. V médiích se objevily zprávy, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by si přál zpřísnění, kterému odpovídá například opětovné uzavření restaurací a dalších provozů, již od úterý. Blatný nicméně tuto informaci v pondělí popřel s tím, že nic takového nenavrhoval a termín vzejde z dohody kabinetu.

Vicepremiér a ministr vnitra a šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček zase o víkendu v České televizi mluvil o středě jako o dni, kdy začnou zpřísňující opatření platit. O nejzazším termínu pak mluvil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podle něj by se mělo zavřít v pátek.

Podle premiérova poradce a exministra zdravotnictví Romana Prymuly by se kvůli „nepříznivé situaci“ měla některá opatření zpřísnit už od úterý. Dodal nicméně, že o konečném termínu bude rozhodovat vláda, protože jde o politické rozhodnutí.

Havlíček: Vše směřuje k zavření restaurací a hotelů

Domácí

Oproti minulosti nebudou podle Blatného při zpřísnění muset zavřít malé obchody, přestože to nařizuje tabulka PES. Kabinet dlouhodobě, již téměř od začátku koronavirové krize, čelí kritice kvůli nedostatečné a špatné komunikaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám