Hlavní obsah

Ať klidně z vlády odejdou. Dobře vědí, že to neudělají, reaguje Babiš na Hamáčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jestli má ČSSD se svou účastí ve vládě problém, ať klidně odejde, reagoval premiér Andrej Babiš (ANO) na slova šéfa koaliční ČSSD Jana Hamáčka. Hamáček v neděli České televizi řekl, že sociální demokracie zůstane ve vládě po dobu nouzového stavu a poté se poradí, jak dále postupovat. Podle Babiše by vláda bez ČSSD fungovala lépe, odchod „oranžových” ministrů ale nečeká.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda vlády Andrej Babiš

Článek

„Odchodu sociální demokracie z vlády rozhodně nebráníme. Nouzový stav zvládneme i bez jejich účasti ve vládě,” sdělil Babiš ČTK.

Dodal, že vztahům ve vládě by naopak prospělo, kdyby někteří členové ČSSD „konečně přestali s vyvoláváním neustálých konfliktů”.

Hamáček: ČSSD zůstane ve vládě po dobu nouzového stavu

Domácí

„Jestli má ČSSD se svou účastí v menšinové vládě problém, tak ať klidně odejde a přestanou o tom donekonečna mluvit," doplnil.

Nedávno k odchodu z vlády vyzývali třeba pardubický hejtman Martin Netolický nebo exministr Jiří Dienstbier s tím, že vláda přestala fungovat.

Na to, že vláda není jednotná, upozornila nedávno i ministryně práce za ČSSD Jana Maláčová, když před novináři - v domnění, že je nahrávací technika vypnutá - označila Babiše za debila.

Maláčová řekla o Babišovi, že je debil

Domácí

Hamáček v neděli zmínil, že mu vadí mu spor o tzv. daňový balíček. ČSSD měla vlastní návrh, ale ANO nakonec prosadilo svůj s podporou poslanců ODS, KSČM a SPD.

Volby by se měly konat v řádném termínu příští rok na podzim, Hamáček označil za legitimní diskuzi o dřívějším termínu na přelomu jara a léta. Poukázal ale na to, že by takový návrh potřeboval dosažení širší shody ve Sněmovně, protože s jejím rozpuštěním musí souhlasit nejméně 120 poslanců.

Návrat voleb k dřívějšímu termínu na přelom jara a léta by nové vládě umožnil snadnější přípravu rozpočtu na příští rok.

Babiš: Je to už folklor

Není to poprvé, kdy ČSSD hrozí odchodem z Babišovy vlády, zatím to ale nikdy neudělala. Babiš to nečeká ani nyní. „Já už to beru jako folklor,” poznamenal.

„Byl Šmarda, Staněk, já nevím co, Prymula - stále o tom mluví. Proč o tom mluví, když dobře vědí, že to nikdy neudělaj?” připomněl premiér předchozí rozpory.

„Zítra mi přinesou pět demisí, oni odejdou a my jedeme dál a ty vztahy ve vládě budou určitě lepší jak dneska,” doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám