Hlavní obsah

Prymula: Zpřísňovat by se mělo už od úterý, ale rozhodnou politici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se mají příští týden zpřísňovat opatření proti koronaviru, není však zatím stále jasné, od kdy přesně. Exministr zdravotnictví Roman Prymula, který nyní působí jako poradce premiéra Andreje Babiše (ANO), uvedl pro Právo, že některé kroky by měly být už od úterý, ale že musí rozhodnout vláda. Ta zasedne v pondělí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Prymula

Článek

Probrat chystaná opatření se v neděli večer sešli premiér Babiš s klíčovými ministry za ANO. Server SeznamZprávy v neděli večer napsal, že Blatný by měl navrhovat vládě, aby se restaurace i služby zavřely od úterý, to ale zpochybnil ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). „Seznam pracuje s nesprávnými informacemi,“ řekl Právu.

Zpřísňování odpovídá skóre systém PES - to už týden ukazuje čtyřku, zatímco platí mírnější třetí stupeň. Po víkendovém zhoršení je skóre aktuálně na hodnotě 71 bodů, čímž se začíná blížit k nejhoršímu pátému stupni, jenž začíná na 76 bodech.

„Situace je nepříznivá, takže některé kroky by měly být už od úterý. Ale je to politické rozhodnutí, musí rozhodnout vláda,“ uvedl na dotaz Práva Prymula, který po odchodu z čela resortu zdravotnictví působí jako poradce premiéra.

V neděli i v minulých dnech zaznívaly od vládních politiků různé termíny avizovaného zpřísňování. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) třeba uvedl, že by tyto kroky neodkládal a že by podle něj ke změně mělo dojít nejpozději ve středu.

Zákaz kafe s sebou je totální nesmysl, nedá se to pochopit, řekl Babiš

Domácí

Havlíček zase v televizi Prima naznačil, že hotely a restaurace by mohly zavřít ke konci týdne. Obchody a služby by měly i v přísnějším režimu fungovat dál.

Babiš v nedělním rozhovoru ro Českou televizi připustil, že podnikatelé musí dostat nějaký čas na přípravu.

Foto: MZČR

Stupně PES podle bodové škály

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám