Hlavní obsah

Babiš naráží ve svém hnutí na odpor kvůli případným námluvám s Okamurou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš označuje SPD za legitimní stranu, a dokonce před pár dny připustil povolební jednání s lidmi kolem Tomia Okamury. U Babišových spolustraníků se ale tato vize setkává s odporem.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Sněm hnutí ANO. Na snímku Andrej Babiš, Karel Havlíček, Alena Schillerová a Richard Brabec

Článek

Politika strany Svoboda a přímá demokracie je pro oslovené členy ANO za hranou, kam by sami chtěli směřovat. Slovům svého předsedy poslanci ANO proto nedávají velkou váhu.

„SPD volí půl milionu lidí, jsou to naši spoluobčané, máme demokracii, jsou svobodné volby, tak proč bychom je měli nějakým způsobem vylučovat?“ řekl před pár dny Babiš.

Nejen mezi politickými analytiky vzbudil tento výrok poprask. Překvapeni z něj byli i Babišovi kolegové v ANO. Koaliční spolupráci s SPD totiž představitelé hnutí dlouhodobě otevřeně odmítají, a to především kvůli hlavnímu programovému cíli SPD vyvolat referendum o vystoupení z Evropské unie a NATO.

„Jakékoliv spekulace jsou předčasné, bude záležet na tom, kdo se vůbec do Sněmovny dostane. Vystoupení z Unie nebo NATO, byť jen na úrovni referenda, je pro nás tenká červená linie, přes kterou nejede vlak. Říkám to důrazně a bez jakýchkoliv ale,“ řekl Novinkám a Právu první místopředseda ANO Karel Havlíček.

Stejně odmítavě se k SPD staví i poslanec a stínový ministr zahraničí za hnutí ANO Jaroslav Bžoch, podle kterého téma vůbec není aktuální. „Osobně s SPD nijak nespolupracuji. Nemyslím, že by to byla strana, která se blíží našemu programu. Zvlášť proto, že chce vystupovat z Unie i NATO,“ řekl Právu a Novinkám.

Jiný pohled nabízí poslanec ANO Aleš Juchelka. Babišova slova si vykládá tak, že by po volbách SPD nikdo nevylučoval z prvního kola jednání, neboť jednat se má se všemi. „To, že někdo s někým jedná, neznamená, že s ním půjde do vlády. Jednat by spolu měli i názoroví nepřátelé,“ míní.

Další Babišova otočka. Ještě před rokem koalici s SPD vylučoval

Domácí

Hnutí ANO by podle Juchelky nikdy nekývlo na konání referenda o Unii nebo NATO. „V žádném případě. Jsme proevropská strana a já jsem proevropský politik. Být proevropský neznamená, že člověk nemůže Evropu kritizovat. Ale musíme ji měnit a posouvat kupředu,“ dodal.

Poslanec Patrik Nacher se k celému tématu ani nechtěl vyjadřovat. To, že jej předseda Babiš otevřel, pokládá za chybu. „Já o koalicích před volbami nemluvím. Vůbec nerozumím tomu, proč rok a půl před nimi mluvit o tom, s kým ano a s kým ne. Za tu dobu se může stát mnoho věcí,“ dodal.

Mimo záznam pak poslanci ANO hovořili otevřeněji. Přiznali, že spolupráce s SPD by mohla vést i k jejich odchodu z hnutí. „Vždyť SPD nemá ani kvalitní kandidáty na ministry,“ upozornil poslanec, který si nepřál být jmenován.

ANO se dosud snažilo od SPD spíš distancovat. Odmítlo „okamurovce“ pozvat i k podání společné stížnosti proti nižší valorizaci penzí k Ústavnímu soudu, nežádá od nich ani podpisy ke svolání mimořádné schůze Sněmovny.

Velmi striktně odmítavá byla ke spolupráci s SPD ještě nedávno předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Ty věci, kterými straší SPD, jsou nesmysly. Že bychom mohli být ve vládě s SPD? To určitě vylučuji,“ řekla v červenci v rozhovoru pro Právo.

Jen politická hra

Ještě před rokem spolupráci s SPD kategoricky odmítal i samotný Babiš. „Není to náš koaliční partner a nikdy nebude,“ prohlásil v lednu v předvolební debatě Novinek.

Podle politologa Jana Bureše může být Babišova současná otočka jen politická hra, která míří dovnitř ODS.

„Občanští demokraté moc dobře vědí, že po příštích volbách už tato koaliční vláda na stávajícím půdorysu pokračovat nebude. Část ODS počítá s tím, že by se ve vládě mohla strana udržet v koalici s ANO. Možná je to tedy snaha Babiše dát této části ODS najevo, že má i jinou alternativu,“ řekl Novinkám a Právu.

Chci být premiér, tečka. Babiš zároveň mluvil o možných koalicích

Domácí

Cílem vzkazu je odradit politiky ODS od toho, aby se snažili Babiše přesvědčit, aby se pozice v kabinetu vzdal. „Babiš ví, že pro část ODS je podmínkou pro vstup do vlády s ANO, aby on sám nebyl premiérem. A tímto dává najevo, že na podmínku nemusí přistoupit,“ poznamenal Bureš.

Je podle něj otázka, zda by byl Okamura kvůli vstupu do vlády ochoten vzdát se svého hlavního programového bodu, a to referenda o odchodu z Evropské unie a NATO. Tím Okamura dlouhodobě podmiňuje jakoukoliv spolupráci v koalici a tématu se nevzdává ani v opozici.

„Vyzýváme hnutí ANO, aby podpořilo naše návrhy na pořádání celostátních referend včetně referenda o vystoupení či setrvání v EU,“ napsal v lednu na Facebooku.

SPD si dlouhodobě v průzkumech drží podporu voličů okolo deseti procent, hnutí ANO atakuje již hranici pětatřiceti procent voličů. Spolu by podle posledního průzkumu Kantar mělo 22,5 procenta, Piráti deset a STAN sedm procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám