Hlavní obsah

Další Babišova otočka. Ještě před rokem koalici s SPD vylučoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staronový předseda ANO Andrej Babiš opět otočil. V pořadu Partie na TV Prima v neděli nevyloučil koalici s hnutím SPD. Vládní spolupráci s okamurovci však ještě před rokem v kampani před prezidentskými volbami odmítal.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tomio Okamura (SPD) a Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně. Archivní snímek

Článek

„SPD volí 500 tisíc lidí, proč bychom je měli vylučovat?“ řekl nyní na dotaz moderátorky a dodal, že se s hnutím Tomia Okamury neshodne v otázce referenda o vystoupení z EU.

Podle aktuálního průzkumu agentury Kantar CZ by hypotetická koalice ANO a SPD čítala 115 mandátů, ve Sněmovně by tak měla pohodlnou většinu.

Ještě koncem loňského ledna ale Babiš spolupráci s SPD kategoricky odmítl. „Není to náš koaliční partner a nikdy nebude,“ prohlásil v předvolební debatě Novinek, kde se střetl s Petrem Pavlem před druhým kolem prezidentské volby.

Babiš v duelu Novinek vzkázal SPD, že nikdy nebude ve vládě

Prezidentské volby

Na otázku, zda by jako prezident jmenoval lídra SPD Tomia Okamuru premiérem či ministrem, Babiš tehdy řekl, že si neumí představit, že by SPD uspěla a byla ve vládě. „Podle mě se to nikdy nemůže stát,“ uvedl tehdy.

SPD následně ve druhém kole prezidentské volby nedala Babišovi výslovnou podporu. V prvním kole měla vlastního kandidáta Jaroslava Baštu.

Andrej Babiš mění názory často. Před dvěma lety například na volebním sněmu ANO prohlašoval, že je to naposledy, co kandiduje. Letos se na sobotním sněmu však ucházel o funkci předsedy znovu a obhájil ji. Uvedl, že ho ke změně postoje přivedla především podpora občanů.

V nedělní diskusi odmítl koalici ANO a ODS, protože občanští demokraté podle něj spějí k sebezničení.

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, Piráti si v průzkumu pohoršili

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám