Hlavní obsah

Babiš by jako kandidát na premiéra jednání o vládě zkomplikoval, míní politolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by Andrej Babiš po vítězných parlamentních volbách trval na tom, že bude premiérem, zkomplikuje tím koaliční vyjednávání, myslí si politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Jakým způsobem se bude po volbách vyjednávat, je otevřené. Pokud ale bude Babiš lpět na tom, že chce být premiérem, bude to mít ANO těžší,“ uvedl pro Právo a Novinky Kopeček. Babiš v pořadu Partie na Primě prohlásil, že chce být kandidátem na premiéra, ačkoliv stínovou vládu ANO vede jeho první místopředseda Karel Havlíček.

Podle politologa může záležet i na tom, jak se do voleb vyvine kauza Čapí hnízdo. „V roce 2017 tato kauza komplikovala vyjednávání extrémně. Tehdy ale měl Babiš na své straně prezidenta Zemana,“ připomněl Kopeček. Babiš tehdy nejprve zformoval menšinový jednobarevný kabinet, který půl roku vládl bez důvěry. Poté přizval do koalice ČSSD a vládl s podporou komunistů.

„Neumím si představit, že by se za současného prezidenta Petra Pavla tato situace opakovala. Ale pokud bude Babiš do té doby pravomocně označen soudem za nevinného, může se stát o něco přijatelnějším,“ míní politolog.

Chci být premiér, tečka. Babiš zároveň mluvil o možných koalicích

Domácí

Podotkl také, že nejjednodušší by v případě vítězství pro Babiše bylo oslovit ke koaliční spolupráci hnutí SPD. „Pokud by se rozhodl dohodnout se s SPD na koalici, bylo by pravděpodobnější, že uspěje, než kdyby vyjednával s jinými stranami. Uměl bych si představit i jednobarevnou vládu s podporou SPD,“ uvedl Kopeček.

Babiš ještě před rokem spolupráci s SPD odmítal a tvrdil, že okamurovci nikdy neuspějí natolik, aby byli ve vládě. Nyní ale otočil. „SPD volí 500 tisíc voličů, proč bychom je vylučovali?“ uvedl v pořadu Partie na Primě. Podle aktuálního průzkumu společnosti Kantar CZ by dnes hypotetická koalice ANO a SPD měla ve Sněmovně pohodlnou většinu 115 hlasů.

Zřejmě vyšle Havlíčka nebo Schillerovou

Podle Kopečka je ale přece jen pravděpodobnější, že by Babiš nechal po volbách vyjednávat o vládě někoho jiného, tedy buď Havlíčka, nebo předsedkyni klubu ANO Alenu Schillerovou.

„Byl bych opatrný ohledně toho, co Babiš nyní rozhodně tvrdí. Říká to kvůli voličům, ale koaliční jednání jsou otevřená hra. Dá se různě taktizovat,“ uvedl a připomněl, že Babiš mění své postoje velmi často. „Už když založil ANO, tak prohlašoval, že nechce být předsedou. Pak říkal, že nepovede ANO do voleb, nikdy nechtěl do vlády. I na sněmu ANO před dvěma lety prohlásil, že už nikdy nebude kandidovat,“ řekl Kopeček.

Není ale podle něj zcela vyloučené, že by se sen o jednobarevné vládě ANO mohl Babišovi splnit. „I v poměrných systémech se stává, že vítěz může získat nadpoloviční většinu mandátů, i když nemá nadpoloviční většinu hlasů. Povedlo se to například SMERu na Slovensku v roce 2012,“ upozornil politolog.

Vysmál se naopak Babišovu plánu cílit na zklamané voliče pětikoalice. „Z toho, jak ANO přitvrdilo rétoriku a jak Babiš vystupuje ve Sněmovně je zřejmé, že cílí hlavně na voliče SPD a na voliče některých mimoparlamentních stran,“ řekl Kopeček. „Tito voliči se ještě dají získat, aniž by musel sahat do rezervoáru vládních voličů,“ dodal.

Další Babišova otočka. Ještě před rokem koalici s SPD vylučoval

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám