Hlavní obsah

Izrael nabízí skoro milion vakcín proti covidu-19

– Jeruzalém

Izrael možná bude muset zničit skoro milion očkovacích dávek proti covidu-19, pokud se mu pro ně nepodaří získat zájemce v cizině. Vakcínám vyprší lhůta použitelnosti už koncem července. Podle izraelských sdělovacích prostředků má země nyní 1,4 milionu takových dávek v hodnotě stovek milionů dolarů, část z nich chce použít pro očkování mladistvých.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V devítimilionové zemi dostalo nejméně jednu dávku vakcíny proti covidu-19 na 5,5 milionu lidí a začala také vakcinace mladistvých. Úřady chtějí podle stanice Kan z 1,4 milionu dávek, jimž se blíží datum exspirace, použít 600 tisíc k naočkování 300 tisíc lidí ve věku mezi 12 a 15 lety. Zbylých 800 tisíc si mohou odkoupit zájemci.

Izrael nakoupil jako jedna z prvních zemí dostatečné množství vakcín od firem Pfizer a BioNTech. Teď vyjednává s několika zeměmi, které si mohou buď zbylé vakcíny odkoupit, nebo si je vzít s tím, že je nahradí, až jim přijdou ty, jež si samy objednaly a na něž čekají. S jakými zeměmi Izrael jedná, média neuvádějí.

Izraelci kvůli mutacím přestávají váhat a očkují děti

Koronavirus

Původně vláda nabídla tyto přebytečné očkovací dávky palestinské samosprávě, ale ta to v červnu odmítla s tím, že doba použitelnosti je příliš krátká.

Palestinci odmítli vakcíny poskytnuté Izraelem

Blízký a Střední východ

Vláda premiéra Naftaliho Bennetta se snaží přimět k očkování ty, kteří tak ještě neučinili. V pondělí Bennett řekl, že nenechat se naočkovat „je zločin“.

V Izraeli obnovili povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách

Blízký a Střední východ

Jeho předchůdce Benjamin Netanjahu v dubnu podepsal dohodu na nákup dalších 18 milionů očkovacích dávek pro případ, že by bylo třeba přeočkovat.

Navzdory úspěšnému očkování Izrael prožívá zklamání, protože tam v posledních dnech znovu začalo přibývat nakažených. V pondělí zaznamenali 225 nových případů, zatímco předešlý den pouze 145. V neděli činil průměrný denní růst za sedm předchozích dní 156 případů. Předtím Izrael počítal nově infikované jenom na desítky. Zatímco před deseti dny tam bylo 230 aktivních případů, nyní je jich 1425. Přičítá se to rychle se šířící variantě delta.

Delta se šíří, Izrael znovu použil v mapě červenou barvu

Blízký a Střední východ

Minulý týden úřady obnovily povinnost nosit uvnitř roušky a zpřísnila se pravidla pro vstup do země. Epidemiologové radí obnovit takzvané zelené pasy, které budou nezbytné pro účast na akcích s větším počtem lidí. Politici ale zatím podle médií chtějí ponechat lidem svobodu pohybu a odmítají další omezování.

Reklama

Výběr článků

Načítám