Hlavní obsah

Babiš je chaot. Do čeho se vloží, tam je bordel, tepe Feri chaos s maturitami

Praha

Poslanec TOP 09 Dominik Feri se ve čtvrtek ve Sněmovně zostra pustil do premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli maturitám. Označil ho za chaota, který svými zásahy vytvořil frustraci v životech studentů. „Do čeho se vloží, tam je bordel,“ prohlásil na plénu dolní komory.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dominik Feri (TOP 09)

Článek

Zákonodárci na schůzi řeší návrat žáků do škol i podobu maturit. Na ní se v posledních dnech neshodl premiér s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO).

„Mrzí mě, že tu není pan premiér. Chtěl jsem mu osobně říci, že je to chaot, který svými mikromanažerskými zásahy vytvořil frustraci a nejistotu v životech deseti tisíců studentů,“ prohlásil Feri.

PŘEHLEDNĚ: Kdy a jak proběhnou maturity a přijímačky na SŠ

Věda a školy

Premiér je ve čtvrtek v Izraeli, kde by měl řešit se svým protějškem Benjaminem Netanjahuem očkování. Připojit by se měl i předseda maďarské vlády Viktor Orbán.

Babiš v minulých dnech rozvířil v Česku debatu o podobě maturit. Minulý týden prohlásil, že kvůli tomu, že se studenti učí on-line, prosazuje úřední maturitu pro všechny podle průměru za celé studium, ale že se na tom ještě nedohodl s ministrem školství. Tento týden pak zase navrhoval tři podoby maturit, a to klasickou, lehčí a úřední. Svůj plán následně označil za špatný.

Babišův návrh tří druhů maturit vzbudil nevěřícné rozpaky. Nebyl dobrý, přiznal premiér

Domácí

„Babiš před týdnem otevřel téma maturit. To je typické, stejně jako to, že z tématu udělal naprostou bramboračku. Do čeho se premiér vloží, tam je bordel,” poznamenal k tomu ve čtvrtek Feri.

Do Babiše se pustil i pirátský poslanec Lukáš Bartoň. „Premiér umí dobře vrtět psem. Zahrádkářský zákon je mimo hru, tak vytáhl maturity. Pro jistotu to ani nekonzultoval s vlastním ministrem a bombu hodil do mediálního prostoru, aby vytěsnil aktuální témata,” sdělil na plénu. Úřední maturitu totiž zkritizoval i Plaga.

Školské asociace se změnami u maturit souhlasí, zástupci studentů už méně

Věda a školy

Plaga: Podoba maturit je konečná 

Ke shodě došlo ve středu, kdy po jednání s premiérem ministr školství představil letošní podobu maturit. Maturanti podle Plagy nebudou muset skládat ústní maturitní zkoušky z češtiny a cizího jazyka povinně, ale dobrovolně.

Maturanti, kteří pomáhají kvůli epidemii v nemocnicích či domovech seniorů, nebudou muset dělat ani státní didaktické testy. Pro ostatní zůstanou povinné, pouze se u nich prodlouží čas. Všechny pak bude čekat školní maturita ze dvou či tří předmětů včetně případné praktické zkoušky podle oboru.

„Tato podoba je konečná,” sdělil Plaga ve čtvrtek u poslaneckého pultíku.

Reklama

Výběr článků

Načítám