Hlavní obsah

Babišův návrh tří druhů maturit vzbudil nevěřícné rozpaky. Nebyl dobrý, přiznal premiér

Novinky, jas

Poslední nápad premiéra Andreje Babiše (ANO) provádět letos tři druhy maturitní zkoušky vzbudil v řadách opozice vlnu rozpaků a nevole. Poslanci vesměs neberou premiérův návrh příliš vážně. Sám Babiš ho ve středu ráno zpochybnil.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Po návrhu na úřední maturitu, jejíž známka by vycházela z průměru známek na vysvědčení z daného předmětu za celou dobu středoškolského studia, přišel v úterý Babiš s další variantou.

Skládat by se podle něj mohla klasická pro studenty mířící na VŠ, druhá, lehčí by byla pro studenty bez zájmu o studium na vysoké škole a úřední maturita na základě průměru známek by byla pro ty, kteří by doložili, že měli problémy zúčastnit se on-line výuky. Babiš tvrdí, že jde o „výjimečné řešení”.

Ve středu již bylo vše jinak. „Včera jsem dával nějaký teoretický návrh, který samozřejmě není dobrý,“ řekl ve středu Babiš ve vysílání CNN Prima News. „Dneska mám setkání s ministrem (Robertem) Plagou, budu bojovat za úřední maturitu,“ řekl s tím, že je to kompetence ministra.

Čtvrtý typ maturity pro ty, co nikdy nestudovali?

„Maturita je v České republice považována za tradiční hodnotu společnosti a premiér ji svými výroky jen pokřivuje. Je nutné o podobě maturity diskutovat tak, aby formát zkoušek reflektoval situaci, ve které se české školství nyní nachází. Ale rozhodně ne způsobem, jenž prezentuje do médií premiér Babiš,” míní poslanec STAN Petr Gazdík.

Babiš navrhuje tři varianty maturit

Domácí

Podle něj by rozhodně nikomu neprospělo, „pokud by byla dnešní generace maturantů označována za méněcennou pouze kvůli tomu, že si premiér začal hrát na pedagogického odborníka”.

„Premiérovo maturitní kutilství bohužel pokračuje. Dnes už Andrej Babiš vymyslel dokonce tři verze maturity pro tři skupiny studentů. A není to málo, Andreji Pavloviči?” položil si otázku poslanec a místopředseda ODS Martin Baxa parafrází hlášky z filmu o všeumělovi Járovi Cimrmanovi.

„Ještě bych navrhla čtvrtý typ maturity pro ty, kteří střední školu vůbec studovat nezačali. Bylo by to pak kompletní,” přisadila si k trojjediné podobě maturitní zkoušky europoslankyně ODS Veronika Vrecionová.

Poslanec TOP 09 Dominik Feri shrnul vývoj premiérových návrhů v čase.

„Před týdnem: úřední maturity. Včera večer: normální, lehčí, úřední maturity. Dnes ráno: ,Včera jsem dával nějaký teoretický návrh, který samozřejmě není dobrý.‘“

Někteří další poslanci komentovali erupci premiérových nápadů ohledně podoby maturit lapidárněji.

„Mlčeti zlato! Tohle je už fakt na mokrej hadr,” glosoval lidovecký poslanec Marek Výborný.

„Máme ministra školství?  A mohla bych ho vidět?” tázala se v duchu filmové klasiky Kulový blesk poslankyně STAN Věra Kovářová. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) se proti nápadu na úřední podobu maturit již dříve ohradil.

Plaga odmítl Babišův plán na úřední maturity

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám