Hlavní obsah

Ať naváže na Langšádlovou, slibují si od Ženíška akademici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědecká a akademická obec očekává od nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, že naváže na práci své předchůdkyně Heleny Langšádlové (TOP 09), kterou strana potopila kvůli slabé popularitě u veřejnosti. O post se uchází bývalý místopředseda strany Marek Ženíšek, který působí na Filozofické fakultě Západočeské univerzity v Plzni a na Metropolitní univerzitě Praha.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Marek Ženíšek

Článek

„Očekávám od něj, že bude bojovat o prostředky pro vědu, a už jsou i signály, že tomu tak bude. Nedokážu říct, jestli se jedná o posun oproti Heleně Langšádlové, protože ta také hodně bojovala za rozpočet v oblasti vědy a výzkumu a s tím spojeným vysokoškolským vzděláváním, za což bych ji chtěla ocenit,“ řekla Novinkám rektorka Univerzity Karlovy a zároveň šéfka České konference rektorů Milena Králíčková.

Zdůraznila, že právě investice tohoto typu mají celospolečenský význam. „Znalostní ekonomika je spojena s podporou vědy a výzkumu, vysokoškolského vzdělávání a to pak může přinášet ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou a to je pak ten benefit pro celou společnost,“ uvedla.

Podle svých slov se už s Ženíškem domluvila na schůzce v příštím týdnu a věří, že pokud si ponechá ve vedení resortu hlavní figury, pomohou mu se do agendy vnořit.

Zbytečný vlastňák a tragikomedie, hodnotí manévry TOP 09 politologové

Domácí

Místopředseda konference rektorů a rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák byl ve svých očekáváních zdrženlivý. „Osobně ho neznám a teď ho hodnotit by bylo obtížné. Mohu jen říct, že bych chtěl, aby dořešil rozdělané věci,“ řekl Novinkám. Rovněž podle něj je hlavní výzvou zajistit vyšší rozpočet pro vědu a dotáhnout změny v legislativě.

Podobně hovořil také člen vládní Rady pro vědu, výzkum a inovace (RVVI) Marian Hajdúch, který se zaměřuje na experimentální a molekulární výzkum onkologie. „Očekávám, že naváže na práci Heleny Langšádlové a že ji dotáhne do konce. To jsou věci související momentálně nejvíce asi s rozpočtem, s přípravou nového zákona o vědě a hodnocení výsledků vědy a výzkumu podle metodiky 2017+. Toto jsou stěžejní body dané agendy,“ popsal Novinkám.

„Je to politické rozhodnutí a respektujeme ho. Budeme se snažit panu ministrovi pomoct s agendou, jak jen to bude možné. Myslím, že má drobnou výhodu v tom, že přece jen vychází z vysokoškolského prostředí, takže představu o tom bude mít docela dobrou. Určitě je na co navázat,“ dodal.

Pekarová Adamová: Náhradu za Tuleju najdeme v řádu dnů

Domácí

Ženíškovy politické zkušenosti ocenil jeho kolega z RVVI a prorektor pro vědeckou a tvůrčí činnost Univerzity Karlovy Ladislav Krištoufek.

„Je to silně politická pozice a bude záležet na schopnosti prosazovat agendu v nastavení, kdy to ministerstvo nemá extra silné kompetence. Pan budoucí ministr má silnou politickou historii, tak věřím, že tu pozici zvládne. A jistě není na škodu, že má i akademické zkušenosti,“ sdělil Novinkám.

„Věřím, že to půjde dobře. V radě vlády jsme všichni profesionálové a ten politický rámec, který tomu nový pan ministr dá, věřím, že bude dobrý,“ dodal.

Příliš se k obměně ve vedení bezportfejního resortu nechtěla vyjadřovat šéfka Akademie věd Eva Zažímalová. „Nastupujícího pana ministra neznám, tak to nechci komentovat. Očekávala bych od něj pokračování toho, co načala paní ministryně Langšádlová,“ řekla Novinkám.

„S ní jsem našla společnou řeč, vycházely jsme spolu velmi profesionálně, nestěžovala jsem si,“ poznamenala.

Také předseda rady vysokých škol Tomáš Kašparovský sází na Ženíškovu zběhlost v politických i akademických kruzích. „Očekávám, že bude ve vládě pevně stát za českou vědou, bude prosazovat její zájmy a bojovat za důstojné hodnocení vědců a dostatečné financování výzkumu. Doufáme, že naváže na dobrou práci Heleny Langšádlově,“ řekl Novinkám.

Vedení TOP 09 doporučilo jako ministra pro vědu Ženíška

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám