Hlavní obsah

ANO přesvědčovalo Pavla, ať snížení valorizace nepodpoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda Sněmovny za ANO Karel Havlíček spolu s šéfkou poslaneckého klubu ANO Alenou Schillerovou zvoleného prezidenta Petra Pavla v pátek požádali, ať zákon o snížení valorizace důchodů, pokud ho vláda protlačí, nepodpoří. Pavel jim ale neřekl, jak se k zákonu postaví.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Havlíček a Alena Schillerová (ANO) na schůzi Sněmovny

Článek

S návrhem na mimořádné snížení valorizace důchodů od června opozice zásadně nesouhlasí. Urychlené přijetí zákona hodlá příští týden ve Sněmovně obstruovat. Řeč přišla také na důchodovou reformu.

„Nabyl jsem dojmu, že to prezident vnímá jako jednoznačné riziko. Uvědomuje si, že kdyby to Ústavní soud shodil, tak by to byla obrovská blamáž,“ řekl po schůzce Havlíček.

Jednání podle nich bylo konstruktivní. Politiku prý „nechali za dveřmi“. Nakloněn je podle nich Pavel tomu, aby našli s vládou kompromisní řešení.

Podvod, drzost. Opozice kritizuje změnu pravidel u valorizace důchodů

Domácí

Nabádání prezidenta k vetu

Opozice trvá na tom, že změna valorizací důchodů je nesprávná. Schillerová se o tom ve čtvrtek snažila přesvědčit na základě ekonomických podkladů i zvoleného prezidenta a odradit ho od toho, aby v případě schválení parlamentem novelu zákona podepsal.

„Apelovali jsme na něj, že si myslíme, že to není dobrý zákon,“ řekla. „Podložila jsem konkrétními čísly ministerstva financí panu prezidentovi, že tady nehrozí žádné hospodářské škody. Je to jen o tom, že ministr (Stanjura) nedal tu částku do rozpočtu, a teď mu to chybí,“ řekla Schillerová.

Zda to Pavel udělá, není jasné. Potřebuje se podle Schillerové a Havlíčka seznámit se všemi detaily a konzultovat to i se svými poradci. S opozicí se chce Pavel scházet pravidelně, což zástupci ANO ocenili.

S ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) hovořil Pavel už ve středu. Ptal se ho na všechna „úskalí“ i dopad chystaných změn na veřejné finance.

KOMENTÁŘ: Důchodové rány do zad – Alex Švamberk

Komentáře

Na schůzce zástupci ANO kritizovali i postup vlády, která chce důležité změny projednávat ve stavu legislativní nouze.

Fialův kabinet ale trvá na tom, že musí novela vyjít ve Sbírce zákonů do 21. března. Jinak by hrozily rozsáhlé hospodářské škody. Rozpočet by se zatížil o 34 miliard korun a další rok o 58 miliard.

Opozice už ohlásila, že hodlá přijetí změn ve valorizaci důchodů na mimořádné schůzi v úterý 28. února blokovat všemi prostředky. Pohrozila i stížností k Ústavnímu soudu. I vládní poslanci jsou připraveni ve Sněmovně nocovat a nakonec normu prosadit. Jednání se tak mohou protáhnout na několik dní.

Zástupci ANO a SPD považují celou věc za podvod na penzisty, kteří už s průměrným navýšením o 1770 korun počítali. Po navrhované úpravě valorizačního mechanismu by se měl průměrný starobní důchod od června zvýšit jen o 760 korun. Podle kabinetu je snížení nutné kvůli udržení důchodového systému.

Odbory hrozí kvůli penzím demonstracemi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám