Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Důchodové rány do zad – Alex Švamberk

Aktualizováno

Doba, kdy je daleko do voleb, je přesně tou pravou, kdy kabinet může prosadit nepopulární opatření. Vláda načasovala projednávání důchodové reformy správně. To je ale asi tak všechno, co udělala dobře. Všechny hrubky, které stačila za pár dní nasekat, jen nahnaly voliče do náruče opozice.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Vládou plánované snížení schválené valorizace je ranou do zad důchodcům, na které dopadá stávající inflace nejvíce. Jíst a topit musí, přičemž právě energie a potraviny stouply nejvíce. Vláda, která tvrdí, že chce vše dělat transparentně a předvídatelně, přitom sahá k nesystémovému opatření, aby zaflikovala rozpočet. A dělá to na poslední chvíli ve stavu legislativní nouze, takže důchodci – bude-li návrh schválen – přijdou o peníze, s nimiž už počítali.

Návrh je výhodný jen pro 30 000 důchodců s penzí pod 8000. Pro více než dva miliony lidí výhodný není. K tomuto kroku sáhla nejen klasická liberální pravice, která vždy říká, že se o sebe lidi mají postarat sami, ale i sociálněji cítící lidovci.

Vláda současně říká, že to dělá kvůli tomu, aby mohli dostávat důchody i dnes mladí lidé. To je velmi nebezpečný argument, který se snaží stavět proti sobě mladé a staré.

Důchodci přijdou o tisíce korun letos i další roky

Ekonomika

Není to však jediná chyba vlády. Vypustit balónek, že by se v budoucnu mělo jít do důchodu v 68 letech, bylo naprosto nešťastné a znepokojilo většinu obyvatel tak moc, až musel vysvětlovat premiér Petr Fiala, že se to nebude týkat lidí starší 48 let, ale až těch odcházejících do penze po roce 2040, neboť odbory už začaly – zcela pochopitelně – hrozit stávkami. Pochybnost však už byla zaseta. Nemluvě o tom, že zdravotní stav lidí se po šedesátce začíná rychle zhoršovat a po pětašedesáti už má většina vážné nemoci. To si to vláda nedokázala zjistit a musela na to být upozorňována ex post? S pozdějším odchodem do důchodu přitom přichází v době, kdy se věk dožití kvůli covidu zkrátil. Sice se začne zase prodlužovat, takže v třicátých letech už to bude zapomenutý statistický údaj, ale nyní je to ještě velmi citlivé.

Že se vláda chce zaměřit na důchody osob samostatně výdělečně činných, je pochopitelné. Hledá peníze a vidí, že do důchodového systému přispívají méně než zaměstnanci, na což už dříve upozorňovala levice. Míní jim proto zvýšit odvody, aniž by zjistila, proč tomu tak je. Mnozí OSVČ jsou nebo byli obětí švarcsystému a podobných metod, jako je práce na dohodu na menší počet hodin, než je odveden – rozdíl se proplácí bokem bez danění, čímž si vyčůraní podnikatelé snižují náklady.

V případě OSVČ jde o další ránu do zad, tentokrát vlastním voličům. Živnostníci a malí podnikatelé byli tradičně voliči pravicových stran, které je vždy chránily jako podnikatelskou sůl země. Nyní se k nim postavily zády.

Při sanování děr v rozpočtu volí vláda ty nejjednodušší způsoby, které zajišťují snadné příjmy státu, jako je třeba zvýšení dolní sazby DPH, které taky dopadne nejvíce na ty chudší. Tuzemské miliardáře ovšem kabinet chrání. Když zavedl bankovní daň, tak jen pro šest největších bank, a ne pro ty o něco menší vlastněné českými podnikateli. Jenomže tito lidé jim hlasy ve volbách nezajistí. Navíc se ukazuje, že příjem nebude tak vysoký, jak vláda čekala, protože s jejím zavedením dlouho váhala, takže už nestačila cokoliv vybrat aspoň za poslední loňský kvartál.

Skoro to vypadá, jako by ODS a spol. už nechtěla vládnout, ale možná se jen pokouší prosadit takové programy, které půjdou na ruku jim blízkým skupinám, jako by bylo zprivatizování zdravotní péče.

Mají si živnostníci výrazně připlatit na sociálním pojištění? Stanjura s Jurečkou pro, Bartoš proti

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám