Hlavní obsah

ANO podalo k Ústavnímu soudu stížnost kvůli zpřísnění pravidel u předčasných důchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO ve středu podalo stížnost k Ústavnímu soudu kvůli zpřísnění pravidel pro odchod do předčasného důchodu. Opozičnímu hnutí vadí, že novela neobsahuje předchodné období, nebo že vytvořila nerovnost mezi lidmi. Stěžuje si také na postup vládní koalice při projednávání a údajné porušení jednacího řádu Sněmovny.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Alena Schillerová.

Článek

„Novela bez jakéhokoliv přechodného období zavádí nové podmínky pro předčasné důchody. Když tento návrh schválila vláda, tak tam přechodné období 13 měsíců bylo, tedy si občané mohli rozhodnout, že odejdou v limitu pěti let. Změnilo se to pozměňovacím návrhem lidoveckého poslance Víta Kaňkovského, který je zároveň předsedou sociálního výbor. To je paradox,“ řekla ve středu krátce po podání stížnosti předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Domníváme se, že když chcete jíž do předčasného důchodu, tak se rozhodujete měsíce či roky, ne v neděli večer. Teď jak je to nastaveno, tak účinností zákona se ty podmínky mění z pěti let na tři, to my považujeme za naprosto neadekvátní,“ dodala.

ANO podle ní také vadí, že vládní koalice určila při závěrečném hlasování pevný čas hlasování, když chtělo ještě vystoupit s projevem zhruba 36 poslanců. „To je naprosto porušení demokratických principů,“ přiblížila.

Je to černý pátek pro českou ekonomiku, kritizuje opozice schválení balíčku

Domácí

Schillerová zároveň řekla, že ANO zvažuje u Ústavního soudu napadnout také konsolidační balíček. Dodala však, že v tomto případě však ještě existují dvě pojistky - Senát a prezident Petr Pavel, kteří se balíčkem ještě budou zabývat.

U Ústavního soudu již od května leží návrh ANO na zrušení části vládní novely o zkrácení červnové valorizace penzí. Hnutí vadí retroaktivita jednorázové úpravy valorizačního mechanismu, ke které došlo až poté, co vznikl na vyplacení zákonný nárok, čímž prý „bylo jednoznačně narušeno i legitimní očekávání a princip jistoty“.

„Není to jen boj za zhruba tři miliony důchodců, ale vnímám to jako boj za základní principy právního státu. Vládní většina nemůže v žádné demokratické společnosti svévolně postupovat v rozporu s Ústavou a hojit si vlastní neschopnost na té nejzranitelnější skupině obyvatel,“ uvedla tehdy šéfka poslanců ANO Alena Schillerová, která zákon označila za „hanebný“.

Pochybnosti ohledně ústavní konformnosti novely tehdy připustil i prezident Petr Pavel. Ten ji sice podepsal, ale uvedl, že by se na Ústavní soud obrátil sám, pokud by tak neučinil někdo jiný.

Vláda ke změně mimořádné valorizace přistoupila kvůli nutným úsporám ve státním rozpočtu, kdy jen pro letošní rok uspoří 194 miliardy korun.

Baxa: Stížnost na důchody možná projedná Ústavní soud veřejně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám