Hlavní obsah

Baxa: Stížnost na důchody možná projedná Ústavní soud veřejně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stížností na nižší valorizaci penzí, kterou k Ústavnímu soudu (ÚS) podalo hnutí ANO, se začne Ústavní soud zabývat už v říjnu, řekl v České televizi předseda ÚS Josef Baxa. Přál by si, aby se stížnost projednávala veřejně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Josef Baxa

Článek

„Začneme se věcí zabývat ještě v tomto měsíci, budeme pokračovat v měsíci listopadu,“ řekl Baxa. „Já si uvědomuji, že je to v posledních letech jedna z nejvážnějších věcí, které dostal Ústavní soud na stůl,“ uvedl také.

Jednání by podle něj mohlo být otevřené veřejnosti. „Uvažujeme o tom, že bychom projednali věc veřejně. Aby veřejnost prostřednictvím médií měla zprostředkované informace, čím účastníci argumentují. Aby i budoucí rozhodnutí bylo přijato s porozuměním,“ dodal Baxa.

Snahou Ústavního soudu by podle něj mělo být, aby jeho rozhodování bylo srozumitelné. „Je to složitá materie a nemůžeme si myslet, že si někdo přečte stostránkový nález a řekne: aha, tak to je. Budu chtít, aby se věci tohoto typu projednávaly veřejně. Aby si soud dal práci i se zveřejněním rozhodnutí,“ poznamenal předseda Ústavního soudu.

ANO dalo lex Babiš k Ústavnímu soudu

Domácí

Domnívá se, že soud by mohl stihnout celou věc projednat ještě do konce letošního roku. Sám má však ve věci jen jeden hlas z celého pléna.

Hnutí ANO podalo ústavní stížnost kvůli zákonu, který zpomalil růst penzí, v květnu. Senioři kvůli zákonu dostali v červnu v průměru o 1000 korun méně. Jejich důchody se valorizovaly průměrně „jen“ o 700 korun. ANO tvrdí, že zákon je retroaktivní a vláda ho protlačila Sněmovnou i porušením procedurálních práv parlamentní menšiny.

Místo výsledku se řeší procedura

Předseda Ústavního soudu připomněl, že namísto výsledku legislativního procesu je v poslední době stále častěji napadána samotná procedura, což dal do souvislosti s naladěním společnosti.

„Ústavním soudem šermuje kdekdo. Bohužel,“ odtušil Baxa a připomněl, že jde o širší trend ohledně akceptace ukončení legislativního procesu.

Uvedl to v narážce na slova představitelů hnutí ANO ohledně možného podání další ústavní stížnosti v souvislosti s pátečním přijetím konsolidačního balíčku, který prosadila vládní koalice.

Simon: I soudce má právo na svobodu myšlení. V Senátu hájil Orla v hnízdě marně

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám