Hlavní obsah

Přála bych si, aby politika nebyla svinstvo, říká odstupující Mračková Vildumetzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Poslanecké sněmovny k pátku opouští Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Důvodem její rezignace je, že obviněný podnikatel v kauze Dozimetr Zakaría Nemrah byl svědkem na její svatbě a je i kmotrem jejího syna. ANO zatím za ni nemá náhradu, bude to řešit za dva týdny, do té doby bude tak post neobsazený.

Foto: David Taneček, ČTK

Jana Mračková Vildumetzová (ANO)

Článek

„Snažila jsem se Sněmovnu řídit poctivě, tak jak dělám všechny věci. Své svědomí mám čisté, nic jsem neudělala. Nikomu také nepřeji, aby se dostal do situace, jako jsem se dostala já,“ oznámila v pátek na plénu dolní komory Mračková Vildumetzová.

Obviněný v kauze Dozimetr byl svědkem na svatbě Vildumetzové, je i kmotrem jejího syna

Domácí

Současně ve svém proslovu poděkovala poslancům, kteří jí vyjadřovali a vyjadřují podporu. „Moc bych si přála, aby politika nebyla svinstvo. Je to jenom o nás. A i když budu jen poslankyně, budu nadále pracovat,“ doplnila.

Počet místopředsedů Sněmovny se s jejím odchodem sníží na pět.

Schillerová: Nápady na nástupce mám

Náhradu za ni pak zatím hnutí ANO nemá. „Další Sněmovna bude ob týden, do té doby to vyřešíme. Teď jsme to neřešili vůbec, byly volby,“ řekla k tomu Novinkám šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Do té doby to tak bude neobsazené. „Stejně to nemá kdo schválit,“ míní. Konkrétní jméno chce pak nejdříve řešit v klubu. „Nápady mám, ale nejprve to řeknu kolegům na klubu,“ doplnila.

Benda: Místo má vyhrazené opozice

Podle zástupců vládních stran má místo vyhrazené opozice. „A budeme to i nadále respektovat,“ řekl Novinkám šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Zda koalice podpoří jakéhokoli kandidáta nebo nějakého odmítne jako v případě exšéfa Sněmovny Radka Vondráčka, zatím není jasné. „Z mé strany žádné personální veto není, ale hlasování je tajné,“ dodal Benda.

Vildumetzová rezignuje. Na tiskovce byly i slzy

Domácí

„Zatím jsme to neřešili, budeme se o tom bavit, až situace nastane,“ uvedl pro Novinky šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Mračková Vildumetzová čelila kritice kvůli tomu, že obviněný podnikatel Zakaría Nemrah byl svědkem na její svatbě a je také kmotrem jejího dítěte. Končící místopředsedkyně tvrdila, že s případem Dozimetr nemá nic společného.

Reklama

Výběr článků

Načítám