Hlavní obsah

ANO chce v Brně vzít zpět desítky lidí, ministr Plaga o návrat nestojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Do obnovené organizace hnutí ANO v Brně by se mohlo vrátit 40 lidí, kteří byli členy původní zrušené buňky. Ta byla zrušena loni na podzim kvůli možnému napojení některých lidí na kauzy kolem bývalého místostarosty části Brno-střed za ANO Jiřího Švachuly. Obnovit členství se však nechystá ministr školství za hnutí ANO Robert Plaga a zájem o vstup do brněnské organizace nejeví ani poslanec Rostislav Vyzula nebo bývalá předsedkyně brněnské organizace Karin Karasová.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Plaga se již dříve k opětovnému vstupu do hnutí ANO vymezil s tím, že „nemá zájem”.

„Jsem nestraník ve vládě za hnutí ANO. Moje členství v brněnské buňce skutečně skončilo jejím zrušením a o obnovení svého členství nemám zájem,“ uvedl v březnu ve vysílání České televize.

Plaga už není členem ANO. Nestojím o to, říká

Domácí

Rovněž nová brněnská organizace vznikla v březnu. „Předsednictvo oblastní organizace Brno-město navrhuje dalších 40 jmen k přijetí. Není tam nikdo nový, všichni už byli členy organizace,” uvedl stávající předseda brněnské organizace René Černý, podle něhož rozhodne předsednictvo. Černý dodal, že i krajská organizace doporučila celostátnímu předsednictvu navrhované přijmout.

Mezi lidmi navrženými k přijetí je například bývalý starosta Brna-Židenic a bývalý mistr světa v krasobruslení René Novotný.

Brněnská organizace ANO měla v minulosti přes 200 členů. Loni ji ale předsednictvo na návrh předsedy hnutí a premiéra Andreje Babiše zrušilo kvůli sporům a možnému napojení některých lidí na různé kauzy.

Po předloňské policejní razii skončil ve vazbě bývalý místostarosta části Brno-střed Švachula. Podle obžaloby byl hlavou skupiny lidí, kteří manipulovali stavební zakázky a brali za to vysoké úplatky. Kauzu projednává Krajský soud v Brně.

V brněnské Stoce přibylo dalších deset obvinění

Krimi

Kvůli možnému napojení na různé korupční kauzy navrhoval zrušení některých organizací hnutí v Brně bývalý brněnský primátor a bývalý místopředseda ANO Petr Vokřál. Předsednictvo na jeho návrh nejprve přistoupilo, potom ale rozhodnutí zrušilo. Vokřál později z hnutí odešel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám