Hlavní obsah

ANO chce mimořádnou schůzi k migrační reformě EU. Souhlas vlády je prý zrada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO požádalo o svolání mimořádné schůze kvůli čtvrteční dohodě států EU na migrační reformě včetně povinné solidarity se zeměmi, které jsou přetížené migranty. To, že Česko návrh podpořilo, předseda ANO Andrej Babiš považuje za „zradu a selhání vlády“. Podpisy začalo sbírat i SPD, které však nemá dostatek poslanců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ANO Andrej Babiš

Článek

„Požádali jsme o svolání mimořádné schůze. Je to neuvěřitelná zrada a selhání naší vlády, která je servilní Bruselu. Zrušili to, co jsme my vybojovali. To, že pan Rakušan tvrdí, že je to v pořádku, že solidarita bude povinná. Jak to může být povinné?“ řekl v pátek Babiš, když novinářům oznámil, že ANO odeslalo potřebný počet podpisů poslanců pro svolání mimořádné sněmovní schůze.

Babiš během svého politického působení, coby premiér Česka, brojil proti povinným kvótám na přerozdělování migrantů a často vykládal, jak společně s dalšími státy zabránil povinnému přijímání uprchlíků. V pátek Babiš řekl, že bude požadovat, aby europoslanci ANO proti této reformě v Evropském parlamentu protestovali, a zároveň uvedl, že reforma migračních pravidel EU bude pro ANO jedním z důležitých témat ve volbách do EP v příštím roce.

Česko si vyjednalo výjimku

Ministři vnitra členských zemí EU se ve čtvrtek po pěti letech snah dohodli na návrhu migrační reformy, která má zavést povinnou solidaritu se zeměmi, které jsou přetížené žádostmi o azyl, primárně jde o Itálii, Španělsko či Řecko. Zrychlit by se mělo také vyřizování neúspěšných žádostí, což by znamenalo efektivnější navracení odmítnutých migrantů zpět do země původu. Česko zastoupené ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) návrh reformy podpořilo, byť podle Rakušana vyjednalo kvůli přijetí zhruba 300 tisíc ukrajinských uprchlíků dočasnou výjimku z povinnosti finančně pomáhat přetíženým zemím.

Solidarita bude povinná. Státy EU se dohodly na migrační reformě

Evropa

„Vyjednali jsme férové společné řešení, o které jsme usilovali a které jsme aktivně prosazovali. Žádné kvóty, ale solidární finanční pomoc nejvíce zatíženým členským zemím, kterou Česko prostřednictvím programů ministerstva vnitra dlouhodobě realizuje,“ sdělil ve čtvrtek v tiskové zprávě Rakušan, který dohodu považuje za úspěch.

Od Babiše si však vysloužil za souhlas tvrdou kritiku. Šéf nejsilnější opoziční strany se pozastavil nad tím, proč Rakušan souhlasil, když sousední Polsko, které od začátku války přijalo více než 1,5 milionu ukrajinských uprchlíků, reformu odmítlo. Proti reformě pak hlasovalo také Maďarsko. ANO bude požadovat vysvětlení.

Proč to schválili v den útoku Syřana ve Francii, ptá se Babiš

Babiš také označil termín dosažení dohody za nepochopitelný, protože se tak stalo v den, kdy ve Francii Syřan, který dostal před lety azyl ve Švédsku, pobodal pět lidí, z toho čtyři děti.

Ke svolání mimořádné schůze začalo sbírat podpisy i druhé opoziční hnutí SPD, které dlouhodobě akcentuje téma migrační krize a odmítá přijímání uprchlíků. Ke svolání schůze však nemá hnutí, na rozdíl od ANO, dostatek zákonodárců. SPD jich má 20, ANO 71 a potřeba je 40 podpisů.

SPD zpochybňuje Rakušanův mandát závazek odsouhlasit. „Odmítáme solidaritu, která je povinná. To je protimluv. Povinné přijímaní ilegálních migrantů či placení vysokých kompenzačních částek Českou republiku nevratně poškodí bezpečnostně, ekonomicky i jinak,“ míní například šéf SPD Tomio Okamura.

Syrský migrant ve Francii pobodal nožem tříleté děti v parku, některé bojují o život

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám