Hlavní obsah

Právo mám. Zeman si pohrává s myšlenkou dopředu jmenovat nového šéfa ÚS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman si pohrává s myšlenkou, že by mohl ještě před koncem svého mandátu jmenovat šéfa Ústavního soudu (ÚS). Naznačil to v nedělním rozhovoru pro Radiožurnál.

Foto: ČTK

Miloš Zeman

Článek

O tom, že by mohl Zeman chtít jmenovat nástupce současného šéfa ÚS dopředu, informovala už dříve některá česká média. Nynější šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský končí ve své funkci 6. srpna, Zemanův mandát přitom končí již v březnu.

Experti takový krok označují za protiústavní, Zeman ho však vidí po svém. „Ústava dává prezidentovi právo jmenovat předsedu Ústavního soudu, jediná omezující podmínka spočívá v tom, že to musí být někdo z členů,“ uvedl prezident v nedělním pořadu.

Poznamenal také, že by ideální předseda neměl dělat z Ústavního soudu třetí komoru Parlamentu. „Neměl by tedy vydávat politické proklamace,“ řekl.

Českému rozhlasu Zeman řekl, že se v pondělí setká s kandidátem na nového ústavního soudce. „S kandidátem se mám setkat zítra. Předpokládám, že poté ho předložím Senátu. Co bude dál, o tom budu přemýšlet, až tento problém vyřeším,“ řekl prezident na dotaz, zda se chystá jmenovat nástupce Pavla Rychetského ještě před koncem svého mandátu.

Koho chce na ústavního soudce nominovat, Zeman neprozradil. Podle něj by to bylo neuctivé k Senátu, který nominace schvaluje.

„Pokus o přežití vlastní smrti.“ Zeman nemůže tunelovat pravomoci příštího prezidenta

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám