Hlavní obsah

Americký konvoj se vrací a opět projede Českem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českem znovu projede konvoj americké armády. Zhruba 1200 vojáků s 500 kusy techniky se vrací ze Slovenska, kde byli na cvičení, do německých základen.

Foto: Aktu.cz

Celý přesun bude čítat 1200 vojáků.

Článek

„Pojedou opět v nočních až brzkých ranních hodinách tak, aby minimálně zasahovali do silničního provozu,“ sdělila Právu mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. První kolona přijede do Česka ve čtvrtek večer, poslední americký obrněnec by měl ČR opustit v úterý.

Američtí vojáci budou opět nocovat ve stanovém táboře v Rančířově na Jihlavsku.

Na Slovensku bude předsunutá jednotka NATO, schválil to parlament

Evropa

Policejní doprovod

Čtyři konvoje postupně vjedou na území České republiky přes hraniční přechod Břeclav a budou pokračovat po dálnicích D2 a D1 a silnici I/38 do vojenského areálu Rančířov.

V něm stojí už od února stanový tábor, ve kterém si američtí vojáci přes den odpočinou. Další den navečer pak vyrazí na hraniční přechod Rozvadov po silnici I/38 a dálnicích D1, D0 a D5.

Každý z konvojů doprovodí vojenská i státní policie.

Americký konvoj přejíždí českou hranici (video z 15. února)

Americké jednotky na Slovensku absolvovaly cvičení Saber Strike 2022, kterého se zúčastnilo několik zemí Aliance. Českem na Slovensko projely v druhé polovině února.

Černochová: V Česku by mohli v rámci NATO působit němečtí vojáci

Domácí

Podle Dvořákové české a americké jednotky, které se připravují do hotovostních sil NRF (Nato Response Force – Síly rychlé reakce NATO), v rámci této akce absolvovaly minulý týden také cvičení ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště.

Průjezd amerického vojenského konvoje okolo Prahy (video z noci z 15. na 16. února)Video: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám