Hlavní obsah

Americko-německá vakcína? Vidím to nadějně, ale ještě není hotovo, říká Chlíbek

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šance na úspěšnost vakcíny proti koronaviru, kterou představila americká firma Pfizer spolu s německou BioNTech, jsou podle vakcinologa Romana Chlíbka poměrně vysoké. Neměli bychom se však podle něj radovat předčasně, neboť vakcínu čeká ještě schvalovací proces.

Foto: Fakulta vojenského zdravotnictví - Univerzita obrany

Roman Chlíbek

Článek

„Je to nejmodernější genetická vakcína třetí generace. Její konstrukce umožňuje vyrobit poměrně rychle velké množství dávek. Pokud bude účinnost více než 90 procent, tak je to skvělá zpráva, jelikož i když nedostáhneme nejvyšší proočkovanosti v populaci, významně to ovlivní průběh epidemie,“ řekl Novinkám.

Na druhou stranu upozorňuje na to, že vakcína nebyla doposud zaregistrována.

Účinnost vakcíny na koronavirus od BioNTechu a Pfizeru překonala očekávání

Koronavirus

Právě schvalovací proces nakonec rozhodne o tom, kdy se případně podaří očkovací látku uvést také na český trh.

„Záleží, jak se podaří dané vakcíně udělit autorizaci. Dále ji musí schválit nejenom Spojené státy americké, ale i evropská agentura, která rozhoduje o možnosti užívání v Evropě,“ vysvětluje.

I když by šlo všechno hladce, míní Chlíbek, že dříve než po novém roce vakcína v České republice nebude.

Vysoce účinná vakcína proti covidu zalila burzy optimismem, akcie vystřelily nahoru

Ekonomika

Účinnou vakcínu - ať už tuto nebo jinou - považuje Chlíbek za důležitý nástroj v boji s koronavirem. Pokud by se neobjevila, nákaza by se podle něj mohla v populaci vyskytovat ve velké míře možná i v létě příštího roku.

„Bez očkování se situace stabilizovat nedá. Koronaviru se zcela určitě nezbavíme, ale díky očkování se dostaneme na sporadické případy výskytu a nebudeme mít komunitní výskyt,“ uvádí.

Ve Švédsku se chystají na očkování. Dvě třetiny lidí jsou pro

Koronavirus

Poznamenal, že česká vakcinační strategie počítá s tím, že zde budou vakcíny alespoň od tří různých výrobců. Vedle zmiňované americko-německé vakcíny připadají v úvahu i očkování firem AstraZeneca a Johnson & Johnson.

„Vypadá to také velice slibně a připravují se smlouvy k případnému nákupu,“ říká Chlíbek.

Za ruskou vakcínou radši nejezdit

K vakcíně Sputnik V, která se objevila na ruském trhu, uvedl, že on sám by její aplikaci lidem nedoporučil. „Už jen to, že její použití nebylo v Evropě schváleno, je pro mě varovný signál. Vakcína může být účinná, ale pokud neprojde všemi bezpečnostními standardy, tak bych si ji dát nenechal,“ říká.

Všechny ruské vakcíny proti covidu-19 jsou účinné a bezpečné, tvrdí Putin

Koronavirus

Obyvatele odrazuje od toho, aby přistoupili na nabídku „speciálních“ agentur, které cestu do Ruska za účelem vakcinace v ČR nabízejí.

„Vakcína může mít vedlejší účinky, jako jsou horečky a bolesti hlavy, nebo alergické reakce, a je potřeba zhodnotit jejich frekvenci, což v Rusku provedeno nebylo,“ upozorňuje Chlíbek.

Sputnik trip: pražský podnikatel nabízí výlet do Ruska na očkování

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám