Hlavní obsah

Adiktolog: U nově nabízených kanabinoidů neznáme účinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz konopné látky HHC druhý den a v některých e-shopech už svítí nabídky s novými typy kanabinoidů. Co udělají tyto novinky s uživateli a komu můžou být nejvíc nebezpečné, vysvětluje adiktolog Adam Kulhánek ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Foto: adamkulhanek.cz

Adam Kulhánek, adiktolog

Článek

V internetových obchodech se objevují nové konopné látky jako THC-JD nebo HHC-P. Co o nich víme? Mohou být nebezpečnější než nyní zakázané?

Z chemického hlediska o nich moc nevíme. Známe jejich strukturu, ale neznáme účinky na lidský organismus. Většinou se od derivátů liší takzvaným alkylovým řetězcem. Zjednodušeně je v dané struktuře více atomů uhlíku. Nemáme ale zatím studie, které by řekly, jak rychle látka nastoupí, jak funguje, jaký je její pozitivní, případně negativní účinek. Nemáme zprávy o výzkumech na lidech ani na zvířatech.

Jak je to u HHC?

Paradoxně ani u HHC, které je dnes už tolik rozšířené, není studií mnoho. Začalo se diskutovat o tom, jestli by pacienti užívající léčebné konopí neměli užívat také HHC. Nemáme ale studie, které by řekly, jak látku správně dávkovat a jestli je pro léčebné účely vhodná.

Tím spíš je zarážející, že se dosud mohlo volně prodávat, přestože neznáme bezpečnou dávku.

V tom je problém s HHC, ale i s kratomem. Výrobce produkt uvede na trh a prodává ho nikoliv jako potravinu nebo výživový doplněk, ale deklaruje, že látka není určená k přímé konzumaci. Označuje to třeba za koupelovou sůl nebo sběratelský předmět, a tím se snaží dostat do mezery v legislativě, aby ho mohl na trh uvést.

Chemická výroba je poměrně jednoduchá, moc nestojí, a tudíž můžeme odhadovat, že i pro výrobce a prodejce je to velmi dobrý byznys.

Po konzumaci HHC sušenek trvá desítky minut než začne látka působit.

Jaká zdravotní rizika jsou s HHC spojená? V čem je látka riziková?

Za nejrizikovější se odhaduje správné nastavení dávky a forma užití. Je velký rozdíl u konopných drog, jestli člověk látku kouří, inhaluje, nebo konzumuje ústy. HHC účinkuje velmi podobně jako THC, tedy hlavní psychoaktivní látka v marihuaně. Když si někdo zakouří jointa marihuany, bude se cítí zhulený a účinek nastane do několika minut.

Když ale někdo zkonzumuje například cukrové dražé nebo sušenky s HHC, trvá desítky minut, než se látka dostane do krevního oběhu a začne působit. Proto pravděpodobně došlo k většině intoxikací, kdy dospívající spolkli dva tři gumové medvídky, nedělalo jim to nic, tak spolkli další. Po půl hodině ale začala látka nastupovat a účinek při konzumaci ústy může trvat i čtyři až šest hodin, což je nepříjemné.

Vláda schválila dočasný zákaz HHC. Zařadí ho na seznam návykových látek

Domácí

Co vliv na psychiku?

HHC mění naše vnímání. Člověk má zpomalený čas, může prožívat halucinace, které mohou být sluchové, dotykové nebo vizuální. Také ovlivňuje náladu podle toho, jak se člověk v tu chvíli cítí. Když bude nadšený a v dobré náladě, pravděpodobně mu ji to bude zlepšovat. Pokud ale bude třeba ve špatné náladě z rozchodu, zažije zřejmě významný propad až úzkostné stavy.

Vy sám máte zkušenost s pacienty, kteří se předávkovali anebo se léčí se závislostí na kanabinoidech?

Obecně takové pacienty mám. Pracuji ale hlavně s dospělými, takže není až tak časté, že by se k nám do léčby dostali. Týká se to zejména dětské adiktologie. Kolegové z ambulance pro děti a dorost se často setkávají s mladými lidmi, kteří začínají experimentovat a kombinovat látky. Zkoušejí, co je v tu chvíli dostupné, ať už kratom, HHC, nebo třeba nikotinové sáčky a užívají je v různých dávkách. Více se v léčbě setkáváme s pacienty závislými na kratomu, kteří se dostali na vysoké dávky a rozvinula se u nich opiátová závislost.

Zakázat HHC nemá smysl. I alkohol je nebezpečnější, říká pirátská expertka na drogy Michailidu

Domácí

Mozek se vyvíjí do jedenadvaceti let. Může ho nadměrné užívání HHC nebo předávkování se poškodit?

Děti a dospívající budou vždy vnímavější k návykovým látkám. Jak jste zmínila, mozek se vyvíjí do jednadvaceti až pětadvaceti let a v té době je citlivější a vnímavější nejen mozek, ale i psychika jedince. U dospívajících, kteří užívají HHC, to může mít negativní důsledky na jejich psychiku, prožívání emocí, znamenat to může i rychlejší rozvoj závislosti.

Kritéria pro medicínu založenou na důkazech to nesplňuje.

Rizikovější a škodlivější to může být u dětí s psychiatrickou diagnózu, které navíc užívají tyto látky.

Některé e-shopy u nově nabízených látek tvrdí, že mohou zlepšit spánek, mají protizánětlivé vlastnosti nebo snižují příznaky posttraumatického syndromu. Má to nějaký vědecký základ?

Minimálně bych taková tvrzení označil jako zavádějící. U jakýchkoliv léčiv a terapeutických metod je nutné, aby to bylo pečlivě vyzkoumáno na randomizované kontrolované studii a byl prokázaný terapeutický léčebný účinek. To u nových látek nemáme.

Kritéria pro medicínu založenou na důkazech to nesplňuje. Víme, že mají konopné látky celou řadu terapeutických účinků, z toho nejvýznamnější jsou třeba u CBD. Ať už je to uvolnění svalového napětí, navození spánku, nebo celková psychická relaxace. U návykových látek v tuto chvíli ale vůbec netušíme, jaký účinek převáží, v jaké dávce a při jaké formě užití.

V praxi jsme také vysledovali, že lidé často zaměňovali HHC a CBD. Mysleli si, že když použijí HHC gumové medvídky, budou působit podobně jako CBD. Jenže to není psychoaktivní, člověk po něm není zhulený a účinek je úplně jiný než po HHC, které se víc blíží marihuaně.

Děti skončily kvůli bonbonům s HHC v nemocnici. Některé i na psychiatrii

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám