Hlavní obsah

Zakázat HHC nemá smysl. I alkohol je nebezpečnější, říká pirátská expertka na drogy Michailidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme mnohem nebezpečnější látky, například alkohol, HHC by mělo být regulováno, ne zakázáno, míní členka Rady vlády pro koordinaci drogové politiky Jana Michailidu (Piráti). Debatu o HHC rozproudilo několik případů otrav cukrovinkami s touto látkou u dětí a mladistvých z poslední doby.

Foto: Profimedia.cz

Jana Michailidu (Piráti)

Článek

Vláda rozhodla, že už tento týden dočasně zařadí HHC na seznam návykových, tedy zakázaných látek. Piráti byli proti, proč vlastně?

Především bychom měli ctít programové prohlášení vlády, v němž jsme se zavázali, že látky měnící vědomí budeme regulovat dle jejich společenské škodlivosti. Zakázat HHC ve chvíli, kdy tu máme tolerované mnohem nebezpečnější látky, například alkohol, nedává smysl. Jsme toho názoru, že regulované trhy s dostupností těchto látek pro dospělé jsou mnohem lepší ze zdravotního a bezpečnostního hlediska. Látky, které představují menší společenské riziko, jako například HHC, by měly být dostupné dospělým, ale samozřejmě ne ve formě cukrovinek. To se děje právě proto, že je HHC v šedé zóně.

Dívka na Chomutovsku nevědomky snědla proužky s HHC, policie musela případ odložit

Krimi

Ministři ale reagovali na to, že se v poslední době objevily případy předávkovaných dětí. Vláda musela rychle něco udělat.

Přesně tak. My jsme navrhovali konkrétní krok, a to je opatření obecné povahy. Může jej vydat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na popud Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Takhle jsme to předjednávali a na všem byla domluva. SZÚ se už tou věcí chtěl zabývat. Pak ale ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přišel se zákazem, jehož implementace bude nyní trvat mnohem déle, protože musí jít přes Evropskou komisi.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) argumentoval tím, že opatření obecné povahy bylo možné vydávat možná za covidu, tedy v mimořádné situaci. Dnes by je shodily soudy.

Obávám se, že to není pravda. Nakonec pár měsíců zpátky chtěla SZPI přistoupit k právě takovému opatření u CBD. My máme paragrafy, které takovou situaci ošetřují. U výrobků, u kterých lze důvodně předpokládat konzumaci a které jsou některé skupině obzvlášť nebezpečné, lze tohoto opatření využít. Hodnocení rizik HHC máme už k dispozici. Stojí v něm, že cukrovinky s HHC mohou způsobit neočekávanou otravu a že je riziko především u dětí a mladistvých. To by mohlo stačit k tomu, aby SZÚ doporučil takové opatření vydat.

Je to nepřiměřené. Prodejci produktů s HHC hrozí vládě kvůli chystanému zákazu soudy

Domácí

Jaký účinek na organismus, především na ten dětský, HHC má?

Je to molekula dost podobná THC, což je hlavní složka konopí, a má dost podobný vliv. Existují důvodná podezření, že může mít negativní vliv na vývoj nervové soustavy, proto by k němu děti určitě neměly mít přístup. Pro děti však nebude dobrý ani stres spojený se změněným stavem vědomí. Když takovou sladkost sní nedopatřením dvouleté dítě, určitě může mít traumatizující zážitek.

Jak to, že starší děti skončily po konzumaci HHC na jednotkách intenzivní péče?

Jde o to, jaké další intoxikace tam byly. Už dnes víme o tom, že v některých případech to bylo kombinované s alkoholem, a alkohol samotný dokáže člověka na JIP dostat. Intoxikací alkoholem u dětí a mladistvých máme v České republice tisíce ročně, jen se o tom nepíše, protože se to nevymyká dlouhodobému trendu.

Na trh mohou po zákazu HHC vstoupit jiné, nebezpečnější látky. Čeho se můžeme dočkat?

Poptávka po změněných stavech vědomí nezmizí, budou se objevovat další deriváty. Dávno víme, že laboratoře na vývoj nových psychoaktivních látek, které existují převážně v Číně, už vyvinuly desítky až stovky dalších alternativních látek. Například ze syntetických kanabinoidů, které jsou pro člověka tisíckrát nebezpečnější než HHC. U nás jsme se už s podobnými látkami setkali, například se syntetickými kathinony, které se u nás v roce 2011 prodávaly nastříkané na některé bylinné směsi. Tyto látky jsou velmi nebezpečné. Obávám se, abychom si tuto zkušenost nezopakovali se syntetickými kanabinoidy.

Produkty s HHC budou dočasně zakázané, rozhodla vláda

Domácí
Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Automat se sladkostmi a jinými produkty obsahující nebezpečnou látku HHC (na snímku z 8. února 2024)

Reklama

Výběr článků

Načítám