Hlavní obsah

Rozpočet na příští rok je málo ambiciózní, deficit by měl být nižší, zní z koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s rozpočtem na rok 2024 mluvili zatím zástupci vládní koalice o výši deficitu 235, ale i 270 miliard korun. Podle některých jsou ale obě čísla málo ambiciózní a deficit rozpočtu by měl klesnout pod hranici 200 miliard korun.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Rozpočet je nyní ve fázi příprav, kabinet by ho měl schválit a předložit Sněmovně v následujících týdnech. Jak bude vypadat, zatím není jasné. Vláda nicméně schválila v červnu již jeho základní parametry - tedy se schodkem 235 miliard korun -, padla ale i částka 270 miliard.

„V červnu vládou schválené základní parametry rozpočtu na rok 2024 se schodkem 235 mld. i prohlášení premiéra, že schodek bude pod 3 procenta HDP (hrubého domácího produktu – pozn. red.), jak stanoví maastrichtská kritéria, nekorespondují s tím, aby byl schodek 270 mld., jak někdy zaznívá,“ uvedl pro Novinky lidovecký ekonomický expert Michael Kohajda.

„Osobně jsem ale naopak přesvědčen, že ambicí vlády by měl být skutečný schodek státního rozpočtu v roce 2024 pod 200 miliard korun,“ zdůraznil ale vzápětí.

Vláda chce příští rok rozpočet s deficitem 270 miliard

Domácí

Někdy zmiňovaných 270 miliard má za málo ambiciózní i ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Při tak obřích stamiliardových deficitech, pro které se stal za minulých vlád záminkou covid, potřebujeme pro uzdravení veřejných financí rychlejší tempo fiskální konsolidace. Nesmí se stát, že se stamiliardové deficity stanou novým normálem,“ přitakal.

A podobně se pro Novinky vyjádřila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Cíl snížení deficitu musí být ambiciózněji. TOP 09 prosazuje i v souladu s programovým prohlášením vlády rychlejší tempo snižování zadlužení, což znamená schodek držet rozhodně blíž k 200 miliardám než k 300,“ napsala v SMS.

Kupka: 270 není málo ambiciózní

Zástupce vlády, ministr dopravy Martin Kupka naopak deficit ve výši 270 miliard hájí. „Deficit určitě není za daných okolností málo ambiciózní. Daří se snižovat řadu mandatorních výdajů. Na druhou stranu musíme posílit investice do projektů, které budou ekonomiku posilovat,“ napsal Novinkám v SMS.

„Výše schodku rozpočtu pro rok 2024 je uváděná jako rámcová. Politika hnutí STAN je postavená na směřování k dlouhodobě vyrovnanému hospodaření státu, tak jak jsme zvyklí ze svých zkušeností na úrovni obcí a krajů. Věřím proto, že vláda udělá maximum pro to, aby schodek státního rozpočtu každým rokem postupně klesal. Skokové snížení schodku by se ale neobešlo bez omezení, která by se dotkla základních funkcí státu,“ uvedl pro Novinky místopředseda STAN Lukáš Vlček.

Kalousek: Téměř 300 si nemůžeme dovolit

Dlouhodobým kritikem rozpočtového počínání kabinetu je také exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten podobně v pátek na svém Twitteru připomněl, že bylo před třemi měsíci ústy premiéra prezentováno, že i díky němu bude deficit na rok 2024 navržen nižší oproti letošku o více než původně slibovaných 70 miliard, a sice ve výši 210 miliard.

„Byla to radostná chvíle, kdy bylo možné vládě konečně zatleskat za snahu stav státní kasy léčit. Během posledních tří měsíců nenastala žádná situace, která by mohla objektivně zdůvodnit nedodržení tohoto veřejného slibu. Přesto už zaznělo několik znepokojivých, mnohem vyšších čísel, dokonce až 270 miliard,“ upozornil.

A vyzval: „Řekněme všichni naléhavě svým politikům, které jsme volili a kterým stále ještě držíme palce, že trváme na dodržení jejich slibu. Že nechceme další téměř 300miliardové deficity. Že si je nemůžeme dovolit. Kvůli naší perspektivě a perspektivě našich dětí.“

Kabinet po volbách sliboval, že zlepší hospodaření státu, tedy že bude mimo jiné snižovat deficity státních rozpočtů. Od koalice Spolu zaznívalo také, že propustí až 13 procent státních zaměstnanců.

Vláda schválila předběžný návrh rozpočtu se schodkem 235 miliard korun

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám