Hlavní obsah

Putin běsní, sankce fungují. Rusku se nedaří nahrazovat západní letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin ostře kritizoval na zasedání kabinetu 11. ledna vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova, že státní letecké podniky nedostaly ještě státní zakázky na letošní rok, a proto se nepřipravují na zvýšení produkce civilních letadel a nenabírají nové zaměstnance. Ruské letecké společnosti mají velké problémy kvůli západním sankcím.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Aerolinky v Rusku nedostávají náhradní díly k boeingům a airbusům, které tvoří jádro jejich flotil. Stroje, které si nezakoupily a jež měly jen na leasing, si leasingové firmy stáhly.

Ruská vláda proto vloni schválila nový program rozvoje vlastního leteckého průmyslu, který má do roku 2030 dodat 1039 civilních letadel včetně 142 strojů SSJ (nová verze Suchoje Superjet) a 270 letadel MS-21-310 a několik desítek kusů Tu-214.

Ruští výrobci ze zastřešující korporace UAS však mají jen objednávky na 70 strojů a předběžnou smlouvu má pouze Aeroflot na dodávku 339 letadel, kdy mezi lety 2023 a 2030 má dostat k pronájmu 210 MS-21, 89 SSJ a 40 Tu 214, ovšem jen dva stroje typu SSJ ještě letos.

Putinova strana čistí řady členů, kteří nesouhlasí s válkou na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Putin zpucoval Manturova

Když Manturov informoval, jak se daří plnit tento plán, Putin mu řekl, že výrobní podniky by měly znát vyhlídky na zakázky, aby najímaly pracovní síly.

„Musejí pochopit, kolik toho objedná armáda, kolik bude objednáno civilních letadel. Některé podniky nemají žádné objednávky ani na rok 2023,“ uvedl Putin.

Manturov se snažil vysvětlit, že návrhy objednávek už byly vypracovány. Putin ho ale přerušil. „Vypracovali jste návrhy, ale kontrakty nejsou. Vím, že podniky nemají žádné kontrakty. Řekli mi to ředitelé. A co vy, to si hrajete na hlupáka? Kdy budou smlouvy?“ ptal se ruský prezident.

Manturov proto přiznal, že některé objednávky nejsou hotové. Hájil se tím, že je ministerstvo bude schvalovat během prvního kvartálu na základě příležitostí, které nabídne rozpočet, což jasně ukázalo, že Rusko má problémy s finančními zdroji.

Putina jeho slova rozčílila. „Jaký kvartál? O čem to mluvíme? My nechápeme, v jakých žijeme podmínkách? Žádám vás, abyste tu práci dokončili v průběhu měsíce,“ nebral si servítky Putin.

„S kolegy z ekonomického bloku (ministerstvo financí) se pokusíme udělat maximum,“ odpověděl mu ministr. Ani to však Putina neuspokojilo. „Ne, snažte se udělat vše, co je možné. Je to potřeba udělat během měsíce. Jasné?“ dodal Putin, na což mu Manturov přitakal.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se pokoušel hádku bagatelizovat s tím, že šlo o normální pracovní postup a Putin nemá vážné výhrady k práci Manturova.

Dopad sankcí

Spor ale jasně ukázal, jaký dopad mají sankce na Rusko a že se nedaří nalézt řešení, z čeho sankce zaplatit.

Podle listu Vedomosti chyběly závazné kontrakty, které mají být financovány z prostředků Fondu národního blahobytu. Bez nich ale nelze z fondu uvolnit zálohy na výrobu.

Zatím jsou hotové jen rámcové objednávky, které lze podepsat až poté, co vláda potvrdí jejich financování.

Sedm nečekaných dopadů sankcí na život v Rusku

Evropa

To společně schvalují ministerstvo průmyslu a ministerstvo financí. Bez jeho schválení nelze podepsat závazný kontrakt. Ministerstvo financí odmítlo, že by se podepsání nějak zdržovalo nebo odkládalo, jak uvádělo ministerstvo průmyslu.

Podle zdroje listu obeznámeného s problémem se to týká pořízení 63 letadel a jejich leasingu v letech 2023 až 2025. Ze zmíněného fondu má být přiděleno 175,4 miliardy rublů, z toho 94 miliard už v prvním čtvrtletí tohoto roku.

Problémů s výrobou civilních letadel je více

Problémem má být to, že ještě nejsou hotová pravidla pro poskytování peněz z Fondu národního blahobytu. Není však jediný. V pevné smlouvě je podle šéfredaktora portálu avia.ru Romana Gusarova uvedeno, co, kdy a za jakých finančních podmínek se dodává.

Podle něj průmysl na žádnou z těchto otázek nedokáže odpovědět. „Je nepravděpodobné, že při uzavírání pevných smluv je průmysl připraven podepsat konkrétní termíny,“ uvedl s tím, že výrobci hlavně nevědí, jestli budou mít včas všechny komponenty.

Problémy připomínají bludný kruh, uvedl výkonný ředitel společnosti Aviaport Oleg Pantělejev. „Bez smlouvy na dodávku letadel nemůže výrobce urychlit dodávku komponentů,“ uvedl Pantělejev s tím, že pokud je nedostane včas, nesplní termín dodávky.

„V roce 2022 došlo k narušení dodavatelského řetězce po celém světě, což postihlo dokonce i nesankcionované západní výrobce. A co pak říci o domácích dodavatelích, kteří byli postiženi,“ dodal.

Ani s aerolinkami prý nejsou jednoduchá jednání ohledně specifikace. Aeroflot má výhrady k tomu, že Tu-214 potřebuje tříčlennou osádku, zatímco západní stroje jen dvoučlennou. A požaduje úpravu stroje, aby stačili dva piloti. Třetí člen zvyšuje náklady a znamená to nabírat a cvičit další lidi.

Při „tvrdém přistání“ letadla v Rusku zahynuli dva lidé

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám