Hlavní obsah

Putinova strana čistí řady členů, kteří nesouhlasí s válkou na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská vládnoucí strana Jednotné Rusko čistí řady svých podporovatelů od oponentů války na Ukrajině. Využívá k tomu stejné algoritmy, které sledují aktivitu voličů na sociálních sítích, uvedl deník Vedomosti s odkazem na anonymní zdroj ze strany. Oponentů války se mezi podporovateli našlo několik milionů.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Algoritmy strana využívá na dvou v Rusku populárních sociálních sítích VKontakte a Odnoklassniki. Pomocí nich vyhledává „politicky významné akce“, které podporovatelé sdílejí či třeba jen „lajkují“.

„Pokud algoritmus zachytí člena, který se vysloví proti speciální vojenské operaci a druhá kontrola to potvrdí, je dotyčný vyloučen z naší databáze,“ řekl Vedomosti zdroj ze strany Jednotné Rusko.

Kreml oficiálně invazi na Ukrajinu nazývá speciální vojenskou operací. Za použití slova válka v souvislosti s agresí vůči Kyjevu hrozí v Rusku i odnětí svobody. Navzdory tomu, že o válce na Ukrajině už jednou hovořil sám prezident Vladimir Putin.

Ubylo 12 milionů podporovatelů

„Umělá inteligence detekuje příznivce strany na sociálních sítích a uděluje jim body za lajky, členství v určitých skupinách i další aktivity. Poté prověřujeme jejich členství v našich databázích,“ vysvětlil zdroj postup strany.

Podle deníku přišla strana Jednotné Rusko kvůli postojům vůči válce na Ukrajině už o 12 milionů podporovatelů. Oficiální počet klesl na 13 milionů z původních 25 milionů. Zhruba 800 tisíc podporovatelů naopak čeká, až budou do strany přijati.

Jednotné Rusko si podle deníku Vedomosti stanovilo za cíl, aby mělo do roku 2024 alespoň 30 milionů podporovatelů.

V některých regionech ale musela strana po legislativních změnách z roku 2021 (Putin podepsal zákon, který mu umožní být prezidentem dalších 15 let - pozn. red.) od základů překopat svou stranickou základnu, a to kvůli špatným výsledkům.

Po Ukrajině střílí nejmodernější ruské stíhačky. Nad její území se ale neodváží

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám