Hlavní obsah

Proč je Chorvatsko tak oblíbené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatsko je v létě bezesporu nejoblíbenější dovolenkovou destinací Čechů. Ale nejen pro nás a nejen v létě. Stále oblíbenější je i u Britů, kteří vyzdvihují jeho všestrannost z hlediska celoroční dovolené. Necháte se zlákat i mimo červen až září?

Foto: Profimedia.cz

Chorvatsko je oblíbené i mezi Brity.

Článek

Jako celoroční destinaci Chorvatsko prezentuje britský server Daily Mail, který vyzdvihl široké možnosti volnočasových aktivit i mimo léto. Podle něj je ideální zemí jak pro plážové povaleče, tak pro dobrodruhy i kulturní a sportovní nadšence.

Kam za koupáním

Členité chorvatské pobřeží svou plážovou rozmanitostí uspokojí snad každého. Na své si přijdou milovníci písku, nadšenci do oblázků i dobrodruzi, kteří rádi prozkoumávají skaliska. A řekněme si to otevřeně, Češi mají prostě Chorvatsko primárně spojené s koupáním. Kam za ním vyrazit ideálně před začátkem sezony nebo po konci, protože se jedná o oblíbená místa?

Kdo preferuje měkoučký písek a mělčí vodu, může zamířit na pláž Bačvice ve Splitu. Rodiny s dětmi se tam nemusejí bát hloubky a pobřeží je ideální pro plážové hry nejen ve vodě.

Nejlepší města Chorvatska a tipy na výlety

Cestování

Právě zde vnikla hra picigin, jež je součástí nehmotného dědictví UNESCO. Malý míček si při ní hází pět hráčů v kruhu v mělké vodě a nesmí do ní spadnout. Ve městě se dokonce každoročně koná oblíbený Picigin World Cup, a to na začátku června.

Foto: Profimedia.cz

Picigin se nejčastěji hraje na pláži, kde vznikl.

V červnu se ve Splitu konají i dva filmové festivaly a další zaměřený na divadlo, komedii a představení pro děti přímo u moře. Od poloviny července město asi měsíc opanuje letní festival plný hudby a tance. Split je tak ideální kombinací aktivit a zázemí jednoho z nejpůvabnějších jadranských měst i koupání.

Nejdelší chorvatskou písečnou pláží je Královnina pláž u města Nin, jež se nachází asi půl hodiny jízdy od Zadaru. Nedaleko pláže je i největší lokalita s léčivým bahnem v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Královnina pláž je nejdelší svého druhu v Chorvatsku.

Další oblíbenou písečnou pláží je istrijská Bijeca, která je obklopená borovým lesem skýtajícím dostatek přirozeného stínu.

Foto: Profimedia.cz

Rajská pláž na ostrově Rab

Na ostrovech narazíte na písečnou pláž na Rabu, kde je 1,5 kilometru dlouhá Rajská pláž ověnčená modrou vlajkou za čistotu vody. Na ostrově Dugi pak lemovaná borovými lesy leží Sakarun, jedna z nejoblíbenějších pláží zadarského souostroví s nádherně modrou barvou.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Sakarun má nevšední barvy.

Kdo místo klidu touží spíš po party na pláži, jasnou volbou pro něj bude oblázková Zrće na ostrově Pag. Letos mezi 6. a 10. červencem se tam koná každoroční plážový hudební festival, na němž vystupují mimo jiné i čeští interpreti.

Foto: Profimedia.cz

Zlatý mys láká rodiny s dětmi.

Pláž Zaton u Zadaru se díky mělké vodě, písku ideálnímu ke stavění hradů a stínu borovic stejně jako nedalekému zázemí hřišť a restaurací hodí pro rodiny s dětmi. Podobně vhodný pro rodinné vyžití je i Zlatý mys na ostrově Brač či Zátoka Lone ve městě Rovinj.

Milovníci soukromí zamíří spíš na menší schované plážičky na ostrovech. Kupříkladu na Pagu lze najít zátoky v podstatě bez lidí, ale musíte se vydat dál od měst.

Foto: Taťána Kynčlová, novinky.cz

Členité pobřeží Pagu skrývá i liduprázdné pláže, ale chce to hledat dál od měst.

Oblázkové pláže najdete po celém chorvatském pobřeží a k těm nejoblíbenějším patří bezmála šedesát kilometrů dlouhá Makarská riviéra pod pohořím Biokovo. Jeho strmé více než 1500 metrů vysoké útesy skýtají široké možnosti pro turistiku i cyklistiku s půvabnými výhledy nejen na moře pod nimi.

Příroda pod ochranou

Milovníci přírody si v Chorvatsku všeobecně přijdou na své, protože deset procent rozlohy země je chráněno. Najdete zde 8 národních a 12 přírodních parků. Nejznámějším z nich jsou bezpochyby dechberoucí Plitvická jezera, ale přírodní krásy najdete i stranou od davů, kupříkladu ve vesnicích Slunj a Rastoke ležících na soutoku dvou řek, kterým se přezdívá „malá Plitvická jezera“. Pro vycházky do přírody a objevování skrytých klenotů jsou navíc ideální jak jarní, tak podzimní měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Plitvická jezera jsou jedním z nejoblíbenějších výletních cílů v Chorvatsku.

V chráněné krajině, ale nejen tam najdete i četnou divokou zvířenu, mezi její atraktivní představitele patří bělohlaví supi, divocí koně, hnědí medvědi a delfíni.

Cyklistika, turistika, plachtění, rafting, gastronomie a víno lákají do Chorvatska stále více turistů i mimo letní sezonu. Na jaře můžete zažít zemi až neuvěřitelně zelenou a rozkvetlou a vyhnout se davům.

Foto: novinky.cz

Biokovo láká nejen sportovce.

Sezonní speciality

Sezonní lokální gastronomii si můžete celoročně užít v Lovranu na Istrii. Na 20. dubna připadá Den chřestu, kdy se bude servírovat omeleta z 1000 vajec a třiceti kilogramů chřestu doplněná slaninou.

Foto: Profimedia.cz

Lovran je pověstný kulinářskými dny a festivaly.

Den třešní se zase koná 15. června. Tamější mají být ty nejšťavnatější a nejsladší vůbec a celý den se ponese v duchu jejich chuti. Mezi nepřebernými třešňovými laskominami a zákusky bude k ochutnání i desetimetrový třešňový štrúdl. V říjnu, konkrétně 11. 10., se tam zase koná festival kaštanů.

Dobře utajené chorvatské bohatství, o kterém Češi takřka nevědí

Cestování

Města lákají celoročně

Kdo má rád nejen plážovou, ale i městskou turistiku, neměl by si nechat ujít perlu Jadranu, Dubrovník, jehož křivolaké uličky lze obdivovat celoročně. Tamější architektura je kombinací římského, benátského a osmanského stylu. Starobylé paláce, muzea a pevnosti ležící uvnitř městských hradeb pak skýtají široké možnosti seznámení s městskou historií i kulturou.

Foto: Profimedia.cz

Dubrovník táhne každoročně.

Záhřeb je rovněž ideální volbou pro rande s historií a kulturou ať už prostřednictvím nesčetných muzeí a památek či prostě procházkami po městě, jež je obklopené zelení. V závěru března se ve městě koná festival světla, na konci června se Záhřebem ve velkém ponese zvuk hudby. V prosinci pak město hostí vyhlášené vánoční trhy, které již několikrát zvítězily v žebříčcích o ty nejlepší v Evropě.

Chorvatsko, jež má 300 slunečných dnů v roce, tak zdaleka není čistě jen o létě a koupání. I vnitrozemí má své nezanedbatelné kouzlo.

Anketa

Láká vás Chorvatsko i mimo letní sezonu?
Určitě, jezdím tam pravidelně nejen v červenci a srpnu.
27,1 %
Ještě jsem tam na jiné než letní dovolené nebyl, ale rád bych.
20 %
Bez koupání pro mě Chorvatsko není.
19,4 %
Celkově mě víc lákají jiné země.
33,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4310 čtenářů.

Ověřili jsme ceny jídla a pití v Chorvatsku. Stačí trochu hledat a budete v pohodě

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Chorvatska

Reklama

Výběr článků

Načítám