Hlavní obsah

Za pár hodin v teple na pláži. Omán láká krásnými resorty i přírodou

Česko ve svobodném cestování dospělo do kristových let. Za 33 let si Češi prošli zajímavým vývojem. Hned po revoluci bylo v kurzu hlavně Chorvatsko, popřípadě Itálie. Pak objevili Tunisko a Egypt, ale teď už jedou takovou kvalitu, jako třeba perlu orientu, Sultanát Omán.

Foto: Profimedia.cz

Pobřežní město Muskat

Článek

Od letošní sezony se už obyvatelé Česka nemusejí bát ani složitého cestování do této země. Žádné přestupy, do Ománu od podzimu létají z Prahy ománské aerolinky SalamAir, s přímými lety do metropolí Muskat a Salalah. Jde o příjemný sedmihodinový let, ale jste po celou zimu v příjemných 30 stupních a nádherném slunečném počasí u Arabského moře.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Pláže v Salála si vychutnáte.

Na turisty čekají pohodlné resorty, kterých neustále přibývá. Jen letos se otevřelo přes 50 tří- až pětihvězdičkových resortů. Turisty čeká pohostinnost, srdečnost, vyjednávání na trzích a krásná příroda. Ale pozor, alkohol koupíte pouze v hotelových resortech, které mají k prodeji licenci.

Omán je klenotem Arabského poloostrova

Sultanát Omán leží na jihovýchodě Arabského poloostrova a první známky jeho osídlení se datují až do doby kamenné. Patří mezi nejbezpečnější země světa a každoročně ho navštíví přes dva miliony turistů. Kromě mnoha památek zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO Omán nabízí úchvatnou přírodní podívanou – najdeme zde pouště, přírodní rezervace a krásné písčité pláže.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Ceremoniální palác Al Alam v Muscatu

Sultanát Omán je jedním ze dvou posledních existujících sultanátů na světě a žije zde necelých pět milionů obyvatel, přičemž nejpočetnějším etnikem jsou Arabové. Více než polovina obyvatel se hlásí k odnoži islámu ibádíja, který se řadí mezi konzervativní, ale mírumilovné formy islámu.

Muscat je městem plným kultury a obchodů

Hlavním městem sultanátu je Muscat, který čítá zhruba 1,2 milionu obyvatel. Obklopuje ho moře na jedné straně a hory na straně druhé. Za návštěvu stojí mešita sultána Kábuse, hrady al-Džalali a al-Mirani nebo nejstarší arabské tržiště. Na své si přijdou i milovníci nákupů – nachází se zde mnoho nákupních center a obchodů.

Metropole je velmi bezpečná, hlavní sezona probíhá od října do dubna, kdy se teploty pohybují okolo 30 °C, v létě ale mohou vystoupat až na 50 °C.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Velbloudi jsou v Ománu jednoduše všude.

Z Muscatu je možné vydat se na mnoho jednodenních výletů, například do potravinově soběstačné vesničky Wakan Village nebo do města Sur, které je proslulé tradiční ruční výrobou dřevěných lodí. Navštívit lze také řečiště wadi, která v horkých dnech nabídnou osvěžující koupání.

Na jeden den farmářem v Salále

Salála je rodným městem sultána Kábuse, zakladatele moderního Ománu. Vyznačuje se především krásnými písečnými plážemi. „Destinace Salála je určena dovolenkářům, kteří milují hřející slunce, koupání, pobyt na písečné pláži se vším komfortem, zkrátka dokonalý relax,“ říká Ivo Vaněk, honorární konzul Sultanátu Omán.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Salála se vyznačuje především krásnými písečnými plážemi.

Město je také charakteristické pěstováním různých druhů ovoce a zeleniny, které v pouličních stáncích prodávají místní farmáři. Na jeden den si dokonce můžete vyzkoušet být pravým ománským farmářem a sklízet tak místní ovoce.

Arabské obyvatelstvo do města zamíří především v období od května do září, pro evropské turisty sezona začíná v říjnu a končí v dubnu.

Písečné pouště, nekonečné pláže a údolí wadi

Lákadlem Ománu je písečná poušť Rub al-Khali. Ubytování v některém z pouštních kempů nebo bungalovů je opravdovým zážitkem, můžete se kochat západem slunce z vrcholu duny, projet se na velbloudovi nebo vyzkoušet adrenalinovou projížďku pouští na terénní čtyřkolce.

Ománské moře nabízí mnoho rozsáhlých pláží s bílým nebo růžovým pískem. Mezi nejnavštěvovanější patří pláže Fazayah a Mughsall, které leží 40 kilometrů od druhého největšího města Salála. Této oblasti se také přezdívá Ománská riviéra a teplota vzduchu zde nepřekročí 35 °C.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Wadi Darbat nabízí k vidění jeskyně, vodopády a volně se pasoucí zvířata.

Wadi jsou údolí příležitostného toku, která nejčastěji nalezneme v pouštích. Údolí wadi Darbat nabízí k vidění jeskyně, vodopády a volně se pasoucí zvířata. Příznivcům hikingu a bikování nabídne wadi Ash Shuwaymiyah krásnou scenérii v podobě unikátních skalních převisů.

Ománci jsou k turistům velmi přátelští a snadno se s nimi dohovoříte anglicky. Omán je destinací, do které se turisté vrací i několikrát za život. To potvrzuje i Ivo Vaněk. „Na planetě jsou místa, která stačí za život navštívit jednou. Omán nelze poznat ani po deseti návštěvách za sebou,“ dodává.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Asie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám