Hlavní obsah

Tunisko a Egypt se otřepávají z krize, Řecko zkracuje oblíbenou siestu

Novinky, Lucie Poštolková

Finanční a politické krize míchají s kartami oblíbených turistických destinací. Řekové si uvědomují, jak je pro ně turismus důležitý, oproti loňsku jsou vstřícnější a někteří si zkrátí čtyřhodinovou siestu jen na dvě hodiny. V Tunisku je situace klidná, u Egypta se zraky celého světa upínají na nadcházející prezidentské volby.

Foto: Profimedia.cz

Řecká asociace cestovního ruchu očekává na plážích o 30 procent méně lidí. Přitom na projevy krize v letoviscích nenarazíte (na snímku ostrov Kréta).

Článek

"Tunisko i Egypt se začínají otřepávat z krize zájmu, na našem serveru pozorujeme meziročně u Tunisu zájem vyšší o 34 % a u Egypta o 23 %. Řecko stagnuje na úkor Turecka, které narůstá až o jednu polovinu meziročně," popisuje rostoucí zájem Čechů Petr Čermák, manažer serverů Sdovolena.cz, Ubytovani.cz a Sletenky.cz.

Podle statistik Sdovolené projevilo od ledna zájem o zájezdy do Tunisu 40 000 lidí, do Řecka 106 000, do Egypta 85 000 lidí a do Turecka 66 000 lidí.

Řecko

"Řecko je destinace, která (vedle Chorvatska) má asi nejvěrnější klientelu ze všech lokací. Téměř 80 % klientů, kteří do Řecka cestují, jsou pravidelní klienti. Cestují na stejné místo, do stejného hotelu, využívají ke své pohodě znalost prostředí. Ti nemají žádné obavy, resp. jsou připraveni na různé alternativy, např. vezou si více hotovosti, pro případ, že by banky měly problémy a kreditní karty by nefungovaly, jak mají a podobně," řekl Novinkám Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR.

Cestovní kanceláře jsou podle Papeže připraveny na všechny situace flexibilně reagovat a poskytnout svým klientům dobré zázemí pro jejich cestu.

"Letošní dovolené v Řecku mají výhodnější ceny oproti loňsku. Turisté by ale neměli spoléhat na last minute, protože letos cestovní kanceláře nemají nasmlouváno tolik zájezdů jako minulý rok a last minute zájezdů bude v létě podstatně méně, než v minulých letech," řekl Novinkám Stanislav Zíma ze společnosti Exim Tours.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Patmos

Řecká asociace cestovního ruchu očekává na plážích o 30 procent méně lidí. Přitom na projevy krize v letoviscích nenarazíte. "Pokud se nezeptáte, domorodci o ní nemluví a kromě televizního zpravodajství na ni nic neukazuje," popsal současnou situaci Petr Šatný z cestovní kanceláře Alexandria.

Hoteliéři jsou vstřícnější, když s nimi cestovky domlouvají například podmínky pro fungování dětského koutku nebo animačních programů. Místní jsou letos mnohem ochotnější pracovat s nasazením, které začíná připomínat ostatní evropské země. "Řekové si konečně začínají uvědomovat, že čtyřhodinová siesta by se přeci jen možná dala zkrátit na polovinu," shrnula to zástupkyně jednoho touroperátora, dáma původem z Maďarska.

Tunisko

Tunisko v tuto chvíli nemá žádný problém, ale jeho úspěch na našem trhu je limitován nedostatečnou dopravou. Veškeré lety jsou jen charterové lety cestovních kanceláří a ty nejsou otevřeny pro všechny. To se může projevit i na úspěchu Tuniska v letošním roce.

Pečlivý výběr pobytového místa a hotelu je vždy na klientovi a za případný špatný výběr nese odpovědnost on sám. Je třeba žádat přesné a plné informace od své cestovní kanceláře, a pokud máte pocit, že nejsou korektní, nebo že cestovní kancelář tápe, raději jděte o dům dál. Cena není opravdu všechno, jde přece o to mít dovolenou v pohodě a klidu.

Foto: Profimedia.cz

Monastir

Egypt

V Egyptě probíhají první svobodné prezidentské volby. "Ať se Egypťané rozhodnou jakkoliv, musíme jejich volbu respektovat. Nikdo z klíčových hráčů nezpochybňuje úlohu turistiky pro egyptskou ekonomiku a jsem si jistý, že turistika bude mít i nadále velkou podporu. Různá prohlášení radikálních politiků jsou spíše určena "vnitřnímu politickému trhu", než by byla míněna vážně," dodal Papež.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z nejnavštěvovanějších egyptských památek - Sfinga, za ní Cheopsova pyramida.

V rámci politické kampaně vypouštějí jen těžko reálné sliby, protože jsou si velmi dobře vědomi, že nebudou mít nikdy možnost své požadavky uvádět v praxi.

Čeští turisté asi nejvíc potrápí fakt, že náš národní dopravce ČSA zrušil pravidelnou linku do Káhiry. "To mělo fatální dopad na poznávací zájezdy a bude chvilku trvat, než cestovní kanceláře najdou alternativy," popsal situaci Papež.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám