Hlavní obsah

V Rožmberku přibydou turistické trasy, jedna napoví, kudy k bývalé šibenici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci Rožmberku nad Vltavou budou moci vyrážet na nové turistické trasy pro pěší. Připravuje je místní radnice a jedna z nich povede i k bývalé šibenici. Cílem je rozšíření turistické nabídky, která zatím láká především vodáky a příznivce historie.

Foto: Profimedia.cz

Rožmberk rozšíří svou turistickou nabídku.

Článek

„Pokud podpoříme pěší turistiku, tak bychom mohli přilákat turisty nejen v létě, ale i na jaře a na podzim. K tomuto účelu připravujeme několik kratších tras po zajímavostech z okolí. Buď pro seniory, nebo pro rodiny s menšími dětmi,“ uvedl starosta Rožmberka Bohuslav Čtveráček (Pro Rožmberk).

Šibenice je ojediněle dochovanou památkou raně novověkého trestního práva na jihu Čech. „Věřím, že zvýšená publicita prospěje jak atraktivitě místa, tak památkové ochraně. Pro nás v Rožmberku nad Vltavou je soužití s památkově chráněnými objekty každodenní realitou,“ dodal Čtveráček.

Hradologové vyzdvihují hrady ze země

Cestování

Podle památkářů rožmberské popraviště vyniká nejen značným rozsahem dochovaných nadzemních konstrukcí, ale také vysokou mírou autenticity. Kromě přirozených destrukčních procesů zde v minulosti nedocházelo k žádným památkově nežádoucím zásahům.

Zdejší radnice a Turistický spolek Lipenska, který se stará o propagaci a rozvoj území sahajícího od Stožce po Rožmberk, chce ještě více podpořit rozvoj pěší turistiky a rozšířit tak turistickou sezonu.

„Rožmberk a jeho okolí je přímo fantastické. Buquoyové a Rožmberkové moc dobře věděli, proč se zde usídlit. Údolnice Vltavy a svahy porostlé nádhernými smíšenými lesy s mohutnými duby zde tvoří nezapomenutelné scenérie. Výletů do okolí je zde jistě desítka, a to jak pešky, tak na kole. Řada z nich je již zapracovaná do mapy, kterou jsme vydali v letošním roce. Na příští rok chystáme speciální materiál s výlety jen pro Rožmberk,“ konstatoval předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Foto: archiv TSL

Jedna z tras povede z Rožmberka k bývalému popravišti.

Podle Veroniky Březinové z rožmberského informačního střediska se lidé na šibenici často ptají, a proto tam často posílá turisty. „Přístupová cesta není jednoduchá a těžce se hledá,“ podotkla Březinová. K bývalé šibenici vede trasa z rožmberského náměstí směrem na Hrudkov, od křižovatky Přízeř je po pravé straně lesík. „Následně půjdete okolo něho a na jeho konci vstoupíte do lesa, kde je asi po 200 metrech kamenný základ a informační tabule,“ zmínila Březinová.

Popraviště studničního typu

Rožmberská šibenice patřila v jižních Čechách k nejrozšířenějšímu typu kvadratických popravišť studničního typu. Tyto doposud značně opomíjené objekty se v rámci ČR jen ojediněle stávají součástí památkového fondu. Se statusem kulturní památky jich NPÚ eviduje jen pět, z toho v jižních Čechách je kromě rožmberského popraviště památkově chráněno ještě jedno další nedaleko Strakonic.

Do Želíz za čerty a tajemnou jeskyní

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám