Hlavní obsah

Tudy se proháněl filmový Amadeus. Zámek v Kroměříži zahájil sezonu, po renovaci září Sněmovní sál zlatem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie s lepším osvětlením, zachráněné stropní obrazy, vyspravené zlaté štuky i znovu otevřené komnaty letního bytu. To vše čeká návštěvníky, kteří se vydají na prohlídku Arcibiskupského zámku v Kroměříži. Letos si památka připomíná také řadu výročí. Třeba čtvrtstoletí od zapsání zámku a zahrad na seznam UNESCO nebo 40 let od natáčení Formanova snímku Amadeus.

Zámek v Kroměříži zahájil sezonu, po renovaci září Sněmovní sál zlatemVideo: Novinky

 
Článek

Ve výškách finišují dělníci opravu střech, vevnitř už je ale všechno hotové. Historické prostory Arcibiskupského zámku v Kroměříži jsou po rekonstrukci připravené na návštěvníky. Sezona tu začala poslední březnový den.

Co se správě zámku podařilo opravit, nám na prohlídce ukazuje ředitel Jiří Uhlíř. Velkým svazkem klíčů otevírá jedny dveře za druhými a vede nás na první místo. Je jím rozlehlý a honosný Sněmovní sál.

Foto: Novinky

Sněmovní sál

„Po dva roky zde probíhalo rozsáhlé restaurování, které se týkalo jak největších stropních obrazů, které mají přes 400 metrů čtverečních, tak veškeré výzdoby tohoto sálu – zlacení, výmalby, lustrů, oken a tak dále,“ vyjmenovává Uhlíř a jeho slova se nesou hlasitou ozvěnou do prostoru.

Práce na dva roky. Skláři vyrábějí repliku zničené Alšovy vitráže z Průmyslového paláce

Domácí

Čištění chlebem

Renovace za zhruba 20 milionů korun vrací sálu lesk z doby před 175 lety, kdy se tady konal ústavodárný říšský sněm habsburské monarchie. Na bohaté štukování použili 24karátové zlato. „Jedná se o velice tenké plíšky, kterými se zlatí, není to tak, že by na tuto výzdobu padly tuny zlata,“ vtipkuje ředitel Správy zámku a zahrad.

Foto: Novinky

Výzdoba sálu

A dodává další zajímavost: „Na čištění sálu se používá klasická technika chlebové střídy, každý detail se tím chlebem očistí.“

Nejnáročnější podle něj ale byla záchrana vlhkostí narušených maleb na 14 metrů vysokém stropě. Restaurátoři se za nimi dostávali po vysokém lešení. To, co se táhne přes plochu téměř celého stropu, však nejsou fresky, ale tři obrazy na plátně.

Foto: Novinky

Jeden z obrazů na stropě

„Protože jsou obrazy vysoko, docházelo k rozdílným teplotám mezi prostorem nad obrazy, kde je klenba, a sálem. Nahoře kondenzovala voda a ta narušovala malbu a odchlipovala ji,“ popisuje. Aby se problémy po letech neopakovaly, bylo v sále potřeba vyřešit i celkové klima a obnovit původní vzduchovody.

Barokní knihovna i vyhlídka na Prahu. Klementinum obnovuje prohlídkovou trasu

Tipy na výlety

Letní byt je zpět

Další prostor, který měl možnost pod rukama restauratérů prokouknout, je letní zámecký byt, jenž se nachází za jedněmi z vysokých dveří vedoucích ze Sněmovního sálu. „Jedná se o jeden ze dvou bytů, které zde na zámku jsou,“ upřesňuje Uhlíř s tím, že se nově vrací na prohlídkovou trasu.

Zastavili jsme se právě v komnatě, kterou nazývají hudebním salonkem. „A kde je kromě nového zlacení, výmalby a zrestaurovaných oken také ukázaná jarní zámecká floristika,“ říká nám ředitel a ukazuje na živou květinovou výzdobu. Ta je, pokaždé v jiném provedení, připravená v každé z místností.

Foto: Novinky

Hudební salonek

Má odkazovat na olomouckého biskupa Karla II. z Lichtenštejna-Kastelkornu, kterému zámek vděčí za současnou podobu. „Měl obrovskou zálibu v zahradách, důkazem toho je vybudování Květné zahrady a přebudování Podzámecké zahrady,“ objasňuje.

„Nechal si také dovést z Asie přes Vídeň cibule tulipánů a přes Kroměříž tulipány putovaly dál do celé Evropy, včetně Holandska,“ upozorňuje nás na fakt, na který tu jsou náležitě hrdí. Tulipány ve floristických výzdobách samozřejmě nevynechali.

Foto: Novinky

Floristická výzdoba s tulipány

Rok od zahájení rekonstrukce Průmyslového paláce. Takto to teď vypadá uvnitř

Domácí

Čtvrtstoletí na seznamu

Společně se zmiňovanou Květnou zahradou slaví zámek letos 25 let od zapsání na seznam kulturního dědictví UNESCO. Do něj byly zapsány jako jeden statek, a tak pro návštěvníky připravili od května společnou vstupenku do obou lokalit. „U nás se dostanou na návštěvnické trasy, které jsou bez průvodce, to znamená věž a obrazárna,“ upřesňuje správce.

I zámecká obrazárna si připomíná výročí – 350 let od pořízení obrazové sbírky, za kterou stojí též biskup Karel II. z Lichtenštejna-Kastelkornu, velký mecenáš umění a sběratel.

Foto: Novinky

Zámecká galerie

Jak říká sám Uhlíř, sbírku chtějí návštěvníkům „ukázat v novém světle“. A to doslova. Galerijní místnosti vybavili novými světly, aby umělecké práce lépe vynikly. „Osvětlení umožňuje, aby barvy, kterými jsou namalovány, z obrazu ještě více zářily,“ vysvětluje. V galerii mají i nové koberce a zatemnění.

„Stínění je velice důležité, protože zamezuje vstupu UV záření, a také je to prvek, který bude v těchto prostorách stabilizovat klima tak, aby nedocházelo k velkým teplotním výkyvům a obrazy byly lépe chráněny,“ přiblížil jeho účel. Jedno z nevzácnějších děl, které zde uchovávají, je Tizianův obraz Apollo a Marsyas.

Foto: Novinky

Obraz ve Sněmovním sále

Propagace od Formana

Mezi 85 uměleckými díly ze 16. století naše prohlídka pomalu končí a Jiří Uhlíř připomíná ještě jedno, čtvrté jubileum, které se letos se zámkem pojí. „Je tomu 40 let od natáčení oscarového filmu Amadeus.“

Staroměstskou věž u Karlova mostu čeká historicky největší rekonstrukce. Za stamiliony

Domácí

Režisér Miloš Forman ho v 80. letech točil právě zde a pravděpodobně si Kroměříž oblíbil. Pěl na něj prý chválu mimo jiné i před hercem Johnem Malkovichem. Díky tomu si hollywoodský herec vybral „Hanácké Athény“ jako jedno z míst, kam přijel minulý rok odehrát hru The Music Critic. „Vděčíme panu Formanovi za výtečnou propagaci našeho města,“ směje se ředitel.

Foto: Novinky

Pohled na zámek a město z výšky

Anketa

Chystáte se letos navštívit některý z tuzemských hradů či zámků?
Ano, určitě
88 %
Pravděpodobně ano
6,6 %
Ještě jsem se nerozhodl/a
0,6 %
Spíš ne
1,3 %
Určitě ne
3,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 317 čtenářů.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zámek Kroměříž

Reklama

Výběr článků

Načítám