Hlavní obsah

Barokní knihovna i vyhlídka na Prahu. Klementinum obnovuje prohlídkovou trasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Klementinum otevře od soboty 1. dubna novou prohlídkovou trasu barokních prostor. Pro Národní knihovnu, která v objektu sídlí, ji bude provozovat městská společnost Prague City Tourism. Nově otevřený okruh nevynechá známou barokní knihovnu a zavede návštěvníky i do věže s výhledem na centrum Prahy. Na prohlídku se můžete podívat s předstihem prostřednictvím kamery Novinek.

Klementinum láká na novou prohlídkovou trasuVideo: Novinky

 
Článek

Do pražského Klementina ve Starém Městě se po pauze vracejí prohlídky pro veřejnost. Nová trasa po prostorech, které nejsou jinak volně přístupné, se otevře od soboty 1. dubna.

A nový je i správce, jenž bude mít prohlídkový okruh v gesci. Národní knihovna České republiky, která v objektu bývalé jezuitské koleje sídlí, ho teď provozuje se společností Prague City Tourism, vlastněnou městem Praha.

Foto: Novinky

Pohled na Klementinum z Mariánského náměstí

Klementinum se tak zařadí k dalším osmi provozům, které už má městská společnost na starosti. Patří mezi ně například Petřínská rozhledna, Staroměstská mostecká věž, Prašná brána či věž radnice na Staroměstském náměstí.

„Jsme za to rádi. I za to, že ulevíme například přetíženému Karlovu mostu. Mnoho turistů neví, že pár desítek metrů od něj se nachází takovýto historický skvost,“ řekla Novinkám Klára Janderová, tisková mluvčí Prague City Tourism.

Původní vzhled, nové aktivity. Opuštěná sklářská huť v Jizerských horách nabrala druhý dech

Tipy a trendy

Nový turistický okruh se zaměří především na barokní aspekty druhého největšího komplexu v metropoli, hned po Pražském hradě. Přístupný bude jen s průvodcem, jedna návštěva zabere zhruba 50 minut.

Návštěvníkům nabídne jak známé lokace, tak výhledy na centrum Prahy a nově i aktuální výstavy. Jedním z exponátů, jenž má být od dubna k vidění, je podle mluvčí Janderové faksimile Keplerova rukopisu.

Kde se určovalo pravé poledne

Do několika z míst, kam trasa povede, nás těsně před otevřením vzala průvodkyně z Prague City Tourism a podívat se na ně můžete i vy ve videu.

Foto: Novinky

Meridiánová síň

Po úzkých točitých schodech jsme s ní vystoupali do Meridiánové síně, známé také jako Poledníková síň či Camera obscura. „A to z toho důvodu, že od roku 1842 se právě z Klementina určovalo pro celou Prahu pravé poledne,“ vysvětlila nám Květoslava Navrátilová.

A jak se určovalo? Pomocí slunečního paprsku procházejícího úzkým otvorem ve zdi a dopadajícího na napjatou strunu nad podlahou. Z ochozu věže se pak poledne signalizovalo velkými prapory.

Foto: Novinky

Výhled na Prahu

Zatímco struna natažená skrze celou síň je bezpečně ukrytá v bednění, prapory tu mají nahoře ve věži, která je vysoká celkem 68 metrů, vystavené.

„Astronomická věž je naprostou dominantou Klementina. Dostali jsme se do ní výstupem po 172 schodech. Z jejího ochozu se nám naskytne neskutečně krásné panorama celé Prahy,“ dodala průvodkyně a my se o jejích slovech o výhledu šli na vlastní oči přesvědčit.

Pak následovala cesta zpátky dolů a prohlídka ještě jednoho ze zdejších prostorů, pravděpodobně toho nejznámějšího – unikátního knihovního sálu, který ukrývá přes 27 tisíc svazků. I sem bude moct veřejnost od dubna znovu nahlédnout.

Foto: Novinky

Barokní knihovna

„Barokní knihovna pražského Klementina je právem považována za jednu z nejkrásnějších barokních knihoven světa. Najdete tu jak spisy filozofické a teologické, tak sbírku vzácných globů a barokních hodin,“ ukázala nám Navrátilová.

„Očekáváme, že o tuto barokní trasu bude ze strany návštěvníků zájem. Během roku by ji mohlo navštívit až 50 tisíc zájemců,“ odhaduje mluvčí Janderová.

„Příští stanice: Gottwaldova.“ Pražané se projeli historickou soupravou metra i legendárním motorákem

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Klementinum

Reklama

Výběr článků

Načítám