Hlavní obsah

Stachelberg se otevřel turistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pevnostní muzeum Stachelberg nad Babím na Trutnovsku se naplno otevřelo veřejnosti. Členové stachelberského spolku obnovili s pomocí báňských záchranářů z Odolova v Jestřebích horách na Trutnovsku původní odvodňovací štolu z roku 1937. Chodba dlouhá 80 metrů zajišťuje odtok vody z rozsáhlé podzemní tvrze, kudy vede prohlídková trasa.

Foto: Profimedia.cz

Pevnostní muzeum Stachelberg (ilustrační foto)

Článek

Obnova pro dělostřeleckou tvrz nezbytné štoly přišla na 4,5 milionu korun, na což výrazně přispěl Královéhradecký kraj.

„Pokud by se přestalo čerpat, část půlkilometrového podzemního prohlídkového okruhu by byla zatopená,“ vysvětlil šéf Spolku Stachelberg Pavel Holzknecht. Štola zároveň poslouží k dopravě velkoobjemového materiálu do podzemí tvrze. „Veřejnosti zůstane nepřístupná a zabezpečená proti průniku do tvrze,“ podotkl Holzknecht.

Jednou z letošních novinek bývalé dělostřelecké tvrze, kam ročně přijíždí kolem 20 tisíc lidí, bude audioprůvodce v několika jazykových mutacích. Novinku ocení zejména cizinci. „Návštěvníci si nahrají do mobilu speciální aplikaci, která je provede Stachelbergem a návaznou naučnou stezkou Opevněné Trutnovsko,“ přiblížil Holzknecht.

Spolek Stachelberg usiluje o koupi zrestaurovaného kanonu z plzeňské Škodovky za zhruba jeden milion korun od zahraničního sběratele, ale schází mu zhruba 273 tisíc korun.

Do Nelahozevsi nejen za Dvořákem. Za návštěvu stojí i nádherný renesanční zámek

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Stachelberg, z.s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám