Hlavní obsah

Národní památník odposlechu připomíná dobu udavačů krásnými skalními reliéfy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připomínat má dobu odposlechů, udávání a sledování za bývalých režimů. Národní památník odposlechu v lesích na Vysočině u Lipnice nad Sázavou ukrývá Zlatý voči, Bretschneiderovo ucho a Ústa pravdy. Tyto tři reliéfy jsou dílem sochaře Radomíra Dvořáka z Havlíčkova Brodu a jeho studentů a jsou vytesány do skal v místech bývalých lomů.

Foto: Tereza Havlíčková

Zlatý voči se odrážejí nad hladinou jezírka.

Článek

Již při prvotním mapování výletu zjišťujeme, že nás čeká příjemná procházka lesem kolem lomů a rybníků. Volíme trasu, jež vede od lipnického hradu, k němuž se vlastně poté vrátíme i nazpět. Uděláme takový pěkný okruh, zhruba 4,5 kilometru dlouhý.

Trasa je velmi dobře značená turistickými značkami, a je tedy téměř nemožné zabloudit. Nejprve nás ukazatel vede po silnici, z níž asi po jednom kilometru odbočíme po levé straně na polní cestu. Dojdeme k prvnímu záchytnému bodu, kterým je pro nás modrý kříž s lavičkou, od něhož se nám nabízí romantický pohled na siluetu hradu. Cesta tu není asfaltová, a proto doporučujeme pevnou a nepromokavou obuv. My jsme na výlet vyrazili po deštích a tato část trasy byla poměrně bahnitá. Dále pokračujeme do lesíka, kde již na křižovatce stojí ukazatel směřující k našemu prvnímu cíli, Zlatým vočím.

Pohledu nelze uniknout

Podle názvu se nám ihned vybavuje pohádka Láska rohatá (2009), v které si pro zlaté voči nechala milostpaní Naďa Konvalinková poslat svou služebnou Aničku Táňu Pauhoufovou. Ta se pro ně vydala až do horoucího pekla.

Do Lipnice za Haškem. Autor Švejka letos slaví dvě kulatá výročí

Cestování

V Lipnici však mají oči jiný význam než jen drahý kus zlata. Inspirací prvnímu reliéfu mělo být boží oko a vševědoucnost. Odhalený byl jako poslední ze zmiňovaných tří v roce 2007. Oči jsou umístěny jen pár centimetrů nad hladinou, do níž se krásně odráží, a jsou lemované trojúhelníkem, který měří na výšku asi 2,5 metru. Z pohledu do velkých kamenných očí až zamrazí. Říkáme si, že člověk, který tuto dobu nezažil, si nemůže představit, jak těžká asi byla. Po přiblížení hledáčku fotoaparátu zjišťujeme, že pomyslné zorničky Zlatých vočí nesou nápis Enter, Exit a Home.

Okolí lomu je opravdu velmi příjemné, a pokud nepotkáme zrovna mnoho lidí, najdeme tu i vytoužené ticho. Budeme-li pokračovat o pár metrů dále, je možné na další křižovatce odbočit doleva, kudy cesta vede k dalšímu krásnému, a tentokrát většímu lomu. Tady musíme dávat pozor, kam šlapeme. Zdejší les je mimo jiné obydlím mravenců, takže tu není radno dlouho postávat.

Bretschneiderovo ucho podle Švejka

Dále nás značení vede kolem rybníků, kde naše kroky doprovází skupinka motýlů. V dálce se nám opět rýsuje silueta hradu. Musíme uznat, že je tu opravdu hezky. Jediné, co nám u vody chybí, je pár laviček k posezení, které alespoň nacházíme u samotných reliéfů.

Foto: Tereza Havlíčková

V Lipnici nad Sázavou žil Jaroslav Hašek.

O pár kroků dále přejdeme silnici a následně pokračujeme do mírného kopce. Tady je již cesta o trochu náročnější, převážně kamenitá. Do našeho dalšího cíle, k Bretschneiderovu uchu, je to asi půl kilometru.

Proč ale vlastně nese druhý reliéf takový název? Předlohou mu byla kniha Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války od Jaroslava Haška, jenž v Lipnici prožil poslední léta života. Jméno Bretschneider patřilo postavě tajného policisty, který v hospodě U Palivce odposlouchával hovory hostů a poté donášel na policejní stanici. Ucho bylo vytesáno jako první v roce 2005 a má tři metry na výšku. Pod ním je možné spatřit i vytesaný podpis sochaře a jeho studentů.

Do třetice navštívíme Ústa pravdy z roku 2006, nacházející se pár kroků nad Bretschneiderovým uchem. Toto dílo našlo svou inspiraci u reliéfu La Bocca della Veritá v Římě, které představuje mramorovou masku kamenného obličeje s otevřenými ústy. Má se prý jednat o pradávný detektor lži. Otvor, do něhož se strčila ruka, snadno odhalil lež. Následně ústa hříšníka potrestala ukousnutím končetiny.

Foto: Tereza Havlíčková

Hlava XXII. má název podle stejnojmenného protiválečného románu.

Od Úst pravdy se vracíme zpět k hradu, což je dalších 1,5 kilometru. Cestou domů směrem na Dolní Město se na křižovatce ještě zastavíme u památníku, který zde přibyl v roce 2013. Nese název Hlava XXII. odkazující na stejnojmenný slavný román amerického spisovatele Josepha Hellera, což je jeden z nejvýznamnějších protiválečných románů 20. století a bývá kritiky přirovnáván právě k Haškovým Osudům dobrého vojáka Švejka.

Zřícenina hradu Kamýk vypráví pověst o půvabné růži i ohnivém přízraku

Tipy na výlety

Byl postaven taktéž Radomírem Dvořákem u příležitosti výročí Jaroslava Haška a jeho patronem se stal Haškův vnuk Richard. Monument žulového podstavce se skládá z osmi částí a je vysoký 2,65 metru. V místě se též vypíná lípa Republiky vysazená v roce 2018 ke 100. výročí vzniku Československa.

Reklama

Související témata:
Reliéfy

Výběr článků

Načítám