Hlavní obsah

Historické vodojemy v Brně připomínají podzemní katedrály. Příští rok se veřejnosti otevře další

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnské podzemí odkrylo další ze svých tajemných prostor. Od minulého roku jsou veřejnosti přístupné dva historické vodojemy ve svahu na Žlutém kopci. Lákají svou mystickou atmosférou a vzhledem podzemních katedrál. Navštívili jsme je s kamerou. Nahlédnout jsme mohli také do vodojemu, jenž se lidem otevře až příští turistickou sezonu.

Historické vodojemy v Brně připomínají podzemní katedrály.Video: Novinky

 
Článek

Dolů pod zem nás po točitém schodišti bere znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda. Ve dvou historických vodojemech byl už nesčetněkrát a zná je jako nikdo jiný. Nejčastěji je popisuje jako cihlové chrámy s atmosférou, kterou jen tak někde nezažijete.

Někteří návštěvníci v nich prý mají pocit, jako by se přenesli do světa dávno zaniklých civilizací. Jiným připomínají katedrálu z Tolkienova Pána prstenů. Další zase odkazují na podobnost s cisternou Yerebatan, největší podzemní zásobárnou vody v Istanbulu.

„Když sem lidé vstoupí, jsou tím prostorem fascinováni,“ potvrzuje. Jejich dojmy umocňuje i nasvícení, v každém z vodojemů trochu jinak řešeno.

Foto: Novinky

V brněnském podzemí.

„Podzemí všeobecně je velmi tajemné a vzbuzuje fantazii. Tento fenomén se okamžitě projevuje, proto je tady neustále plno lidí,“ naráží Svoboda na fakt, že zájem veřejnosti o komentované prohlídky je enormní.

Kapacity jsou však v současnosti omezené. Na místě se pracuje a návštěvníci se na povrchu pohybují po staveništi. Za rok se má totiž zdejší lokalita proměnit v nový městský park.

Jeho součástí bude třeba zázemí s informačním centrem, výtah mimo jiné pro vozíčkáře či podzemní chodby. Otevře se i další, třetí vodojem. „Příští rok to tu vypukne skutečně naplno,“ těší se Svoboda.

Zahrada vily Tugendhat je nově přístupná zdarma, propojila se s vedlejší vilou Löw-Beer

Cestování

Brněnské podzemí

Historii brněnského podzemí je možné prozkoumat hned na osmi různých místech:

  • Labyrint pod Zelným trhem (síť barokních sklepů)
  • Sklep pod Novou radnicí (s expozicí o historii města)
  • Kostnice u sv. Jakuba (pietní místo s archeologickými nálezy)
  • Bunker 10-Z (protiatomový kryt ve skále)
  • Vodojemy na Žlutém kopci (historická technická památka)
  • Kryt Denis (soustava chodeb ve skalách)
  • Lapidárium na Špilberku (expozice v bývalých vodojemech)
  • Kapucínská hrobka (pod kostelem Nalezení svatého Kříže)

zdroj: TIC BRNO

Neměnili ani cihlu

Cihlové vodní nádrže na Žlutém kopci byly postaveny v 19. století pro pisárecký vodovod. „Tehdejší tři vodovody už nepostačovaly pokrýt spotřebu Brna, takže vznikl další, čtvrtý. A potřeboval nádrže na jímání vody. První byla postavena v roce 1874 podle projektu Angličana Thomase Docwryho,“ vypráví brněnský znalec.

Druhý zde vznikl o dvacet let později. „Postaven byl už podle projektu českého inženýra Emila Procházky. Byl realizován jako úplně poslední cihlový vodojem v Brně,“ říká Svoboda o stavbě prostor, kterým dnes nelze upřít genia loci.

Foto: Novinky

Vypadají jako cihlové chrámy.

„Tento vodojem je kompletně vybudován z velmi kvalitně vypálených cihel, které za celou dobu existence neztratily svoji pevnost a žádná cihla tu nemusela být vyměněna,“ ukazuje Svoboda na klenby a sloupy vybudované v roce 1894.

Nová atrakce moravské metropole. Podzemí jako z pohádky

Cestování

„Rozměry vodojemu jsou přibližně 40 metrů x 60 metrů, výška klenby je 6,5 metru a kapacita je 10 tisíc kubíků vody,“ vyjmenovává parametry jednoho z vodojemů, ve kterém zrovna stojíme.

V polovině 19. století kapacity stačily, spotřeba Brňanů se ale postupně zvyšovala, a tak vedle cihlových vodojemů vyrostl na počátku 20. století ještě jeden, tentokrát už betonový, hned se dvěma rozměrnými nádržemi. Podívat jsme se na chvíli mohli i do něj, i když se s jeho otevřením pro veřejnost počítá až v příští turistické sezoně.

Foto: Novinky

Betonový vodojem.

Hrozila demolice

Svému účelu sloužily vodojemy až do roku 1997, kdy byl pisárecký vodovod definitivně odstaven, voda z nádrží vypuštěna a celý areál zanechán svému osudu.

„Od té doby se na něj zapomnělo. Teprve v roce 2014 bylo jednání s magistrátem a vodárnami o jeho dalším ostudu. Tehdy se rozhodlo, že je možné jej demolovat a využít jako stavební parcelu,“ vzpomíná Svoboda.

Opomíjená alchymistická laboratoř Rudolfa II. na Starém Městě je plná záhad

Cestování

K demolici naštěstí nedošlo. „Když jsme zjistili, jaké jsou to nádherné paláce, došlo k přihlášení o zpamátnění těchto míst.“ Od roku 2019 se tak vodárenský komplex dostal pod památkovou ochranu.

A mohlo se zde začít pracovat na jeho zpřístupnění veřejnosti. Nádrže dříve přístupné pouze přes poklopy a žebříky dostaly postupně pohodlné hlavní vstupy, nouzové východy či elektroinstalaci.

Foto: Novinky

Podzemí láká veřejnost i filmaře.

Hollywood volá

O prohlídky se hlásí i četné filmové produkce, které by v podzemí chtěly natáčet. „V podstatě jenom čekají na to, až bude stavba dokončena a prostory uvolněny. Zájem mají nejen naši filmaři, ale i ti ze zahraničí, i z Hollywoodu,“ doplňuje Svoboda.

Celoročně využitelné místo se stabilní teplotou vybízí také k pořádání nejrůznějších akcí. „Budou tady moci být expozice, videomappingy, koncerty a tak dále,“ představuje si.

„Už teď tady proběhly světelné festivaly, kdy se pracovalo s lasery, se světly, s hudbou, a bylo to fascinující. Opravdu si tady připadáte jako na jiné planetě. Takže se vůbec nebojím, že by se náplň stala po čase nudnou. Prostor je multifunkčně využitelný,“ uzavírá Aleš Svoboda.

Foto: Novinky

Vodárenský komplex je industriální památkou.

Anketa

Zaujaly vás prostory historických brněnských vodojemů?
Ano, jsou úchvatné!
94,9 %
Ano, docela mě upoutaly.
3 %
Ani ne...
0,8 %
Nepřijdou mi vůbec zajímavé.
0,6 %
Nemám na ně názor.
0,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 492 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám