Hlavní obsah

Nová atrakce moravské metropole. Podzemí jako z pohádky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadají jako sály trpaslíků nebo honosné síně středověkých králů. Tři historické vodojemy pod brněnským Žlutým kopcem se stanou jednou z největších atrakcí moravské metropole. Kdysi byly schopny pojmout celkem 20 tisíc metrů krychlových vody.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Podzemní vodojemy v Brně ohromí návštěvníka mohutností svých sálů.

Článek

Nyní budou sloužit k prohlídkám i kulturním akcím a využijí je také filmaři. Na popud těch z amerického Hollywoodu, kteří v nich chtějí točit, jsou nyní zpřístupňovány.

Do vodojemů neexistoval nikdy řádný vchod, jako vstup sloužila kanálová vpust
Jiří Oliva, náměstek primátorky

Do prvních dvou vodojemů se bude moci v polovině října. Již jen první rozhlédnutí v nich bere dech. Příchozí žasne nad obřími sloupy držícími mohutné klenbové stropy. Při pohybu v podzemí vznikají průhledy vytvářející dojem, že sál je téměř nekonečný. Jedinečnou atmosféru ještě umocňuje nově rozmístěné osvětlení. Pro někoho jsou sály pohádkové, jiný si vybaví legendární filmovou ságu Pán prstenů, dalšího ohromí prostory svojí velikostí.

„Do vodojemů přitom neexistoval nikdy řádný vchod. Místo něj sloužila kanálová vpust. Kdysi jsme se do nich dostávali po zrezivělých kovových skobách zasekaných do zdi,“ řekl Právu náměstek brněnské primátorky Jiří Oliva (ČSSD).

Z Plané se bude létat na dovolenou

Cestování

To už je dávno minulostí. Do prvních dvou vodojemů byly probořeny celkem čtyři vstupy. Každý sál musí mít dva kvůli únikovému východu. Pro vstup do třetího se dokonce staví betonová podzemní chodba.

Brno nabízí již nyní netradiční prohlídky svého podzemí. Pod Zelným trhem v centru se lze projít labyrintem chodeb. Pro zájemce je tam připravena i úniková hra. Jedinečným zážitkem je návštěva mincmistrovského sklepa pod Novou radnicí. Trošku děsivá, nicméně neméně poučná je expozice s unikátní kostnicí pod chrámem svatého Jakuba, která patří k největším ve střední Evropě. Mohutnost vodojemů na Žlutém kopci ale nic z toho nepřekoná.

Náklady spojené se zpřístupněním těchto podzemních sálů přijdou na zhruba 150 milionů korun. Nacházejí se mezi ulicemi Tvrdého a Tomešova. Vznikly koncem 19. a počátkem 20. století. Dva z nich jsou postaveny z červených pálených cihel bez použití oceli, dřeva a železobetonu. Kdysi nádrží napájely vodou celou moravskou metropoli. Jenže v sedmdesátých letech vznikl vodovod a nebylo pro ně využití. Do roku 1997 byly plné vody.

Do letohrádku za císařem Rudolfem II.

Cestování

Netradiční akce

Plánů je podle Olivy mnoho. „Kromě organizovaných prohlídek podzemí je můžeme pronajímat filmařům. Můžeme v nich dělat netradiční výstavy, možná i koncerty a plesy. Nepochybujeme o tom, že o tento podzemní svět bude velký zájem,“ uvedl. Nad vodojemy by měl v budoucnu vzniknout městský park a v jednom z přilehlých objektů i muzeum vodárenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám